Elektronik Programı "Akıllı Beşik" Projesine Patent aldı
 Elektronik Programı

Bebek sahibi olduğunda yaşadığı sıkıntılardan yola çıkan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlisi Basri Kul, öğrencisiyle birlikte "akıllı beşik cihazı" tasarladı. Kul'un patentini aldığı "akıllı beşik cihazı" ile bebeğin neden ağladığı tespit edilerek ebeveynine bildiriliyor.

Beşiğe bağlanan cihazla bebeğin sesi sürekli takip ediliyor. Cihaz, bebek ağlamaya başladığında önce ağlama şeklini tespit ediyor. Buna göre de bebeğin hangi durumda olduğunu hesaplayan cihaz, ekran üzerinden ebeveyne bebeğin acıktığı, anne şefkatine ihtiyaç duyduğu, uykusu geldiği yönünde bilgi veriyor.

Beşiğin fonksiyonlarını iyileştirmek, bebeği rahatlatmak ve özellikle bebeklik dönemindeki stres seviyesini düşük tutmak amacıyla tasarlanan cihaz, aynı zamanda bebeğin yastığına yerleştirilen bir birim sayesinde sürekli ölçüm yaparak ateşi yükseldiğinde de uyarı veriyor.

"Şefkate ihtiyacı varsa anne sesi dinletiliyor"

Kul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeklerin sorunlarını ağlayarak ifade etmesi dolayısıyla onların ağlama sesinden durumları hakkında bilgi elde etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Cihazın, bebeğin ağlaması sırasındaki ses değişiminden ve yapısındaki farklılıklardan yola çıkarak 4 temel kriter belirlediğini dile getiren Kul, şöyle konuştu:

"Cihaz sayesinde bebeğin aç olduğunu, anne şefkatine ihtiyaç duyduğunu, uykusunun geldiğini ya da konforunun yerinde olmadığını tespit edebiliyoruz. Anne şefkatine ihtiyacı olduğu taktirde önceden cihaza kaydedilmiş pışpışlama ya da ninni şeklindeki anne sesi, bebeğe dinletiliyor. Mesela, beşiğin içine oyuncağı düşmüş ve bebeğe rahatsızlık veriyordur. Bunu da yine bebeğin ağlama yapısından tespit edebiliyoruz. Açlık durumunda da bebeklerde ağlama şekli değişiyor. Bu ses yapısındaki farklılıkları tespit ederek, ebeveynleri yönlendirmek istiyoruz."

                               

"Mail veya mesaj yoluyla bilgilendirebiliyor"

Kul, beşiğe yakın bölgelere radyo frekansı üreten herhangi bir şey koymadıklarını belirterek, "Ebeveynler, bu bakımdan cihazı rahat bir şekilde kullanabilir. Mail veya mesajla bilgi aktarmayı sağlayacak kısımlar, beşiğe uzak bir noktadaki ikinci birime bağlanarak gerçekleşiyor." diye konuştu.

Cihazın hem bebeğe hem de ebeveynlere rahatlık sağlayacağını anlatan Kul, "Benim de kızım doğduğunda geceleri sürekli nöbete kalkmaya başladım. Daha sonra bu projeyi düşündüm ve öğrencilerime konuyu aktardım. Onlar da araştırma yaptı ve böylece konu bu aşamaya geldi." dedi.

                                                                                  

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan: " Rektörümüzün 3. Nesil Üniversite hedefi kapsamında öğrencilerle ve öğretim elemanlarıyla bilime yönelik faaliyetleri artırma gayreti içindeyiz. Geçtiğimiz haftalarda yaptığımız şenliklerde de Elektronik Teknolojisi Programı standında sunulan "Akıllı Beşik Cihazı" projesi bunlardan biridir. Uygulamaya yönelik çalışmaların artarak devam etmesi için gerekli altyapıyı oluşturmak, öğrencilerimizi yeniliklere açık hale getirmek için çalışıyoruz."

                                                                       

( Haber :BÜŞRA NUR ÖZCAN ;http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/akilli-besik-bebegin-neden-agladigini-bildiriyor/585577)

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Haz-2016]

Haber Görüntüleme : [1.289]