Yağmur Suyu Hasadı Projesi

BUÜ Kampüs Binalarındaki İlk Yağmur Suyu Hasadı Projesine Destek Hitachi Astemo Türkiye’den Geldi

BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Projesi üniversitenin iç ve dış paydaşlarının destekleriyle büyüyor. Kampüs binalarında yağmursuyu hasadına ilişkin ilk çalışma, BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Projesi kapsamında, Hitachi Astemo Türkiye Fabrikasının destekleriyle, Çevre Mühendisliği bölüm binasında hayata geçirildi.

Projenin protokol töreni Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleştirildi. Törende Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Çevre Mühendisliği Bölümü başkanı Prof. Dr. Feza Karaer, Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörü Prof. Dr. Güray Salihoğlu ve akademisyenler, Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası Genel Müdürü Murat Bayram ve firma çalışanları hazır bulundu.

Hayatın sürdürülebilir olması için su kaynakları çok önemli

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası ile ortak bir çalışmada yer aldıkları için mutlu olduklarını kaydetti. Kılavuz, “Yaşamın sürdürülebilir olması için su kaynakları hayati önem taşıyor. Su kaynaklarımızın kıt olduğu bir dönemde böylesine önemli projelerin de ayrı bir önemi var. Üniversitemiz adına desteklerinden dolayı Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası’na teşekkür ediyorum. Firma tarafından bölümümüze verilen bu desteğin diğer üniversite-sanayi iş birliği çalışmaları için de örnek oluşturması, sürdürülebilir kampüs çalışmalarımıza güç katacak” diye konuştu.

İş birliklerine her zaman varız 

Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası Genel Müdürü Murat Bayram, “Bursa Uludağ Üniversitesi’nin böylesine değerli projesine dahil olmak bizler için çok gurur verici. Hep birlikte el ele vererek, sürdürülebilir çevre hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum. Sürdürülebilir bir çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir çevre bırakılması öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası olarak grubumuzun 2030 yılına sıfır karbon emisyonu ile girme hedefine uymak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi ile yapılacak olan iş birliği çalışmalarına her zaman varız. Daha yaşanabilir bir gelecek için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz” dedi.

Anlamı büyük bir proje

Törene katılan BUÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, sanayi kuruluşlarının çevre dostu yatırımlarda öncü olmaları gerektiğini, sanayi kuruluşlarının yalnızca ekonomik kalkınmayı değil çevreyi koruyan, kaynaklara saygı duyan bir ekonomik kalkınmayı benimsemeleri gerektiğini belirttiler. Yaşamın olmadığı, suyun, havanın, toprağın kirlendiği bir çevrede ekonomik göstergelerin bir anlam ifade etmeyeceğini vurgulayan akademisyenler Hitachi Astemo Türkiye’den gelen bu desteğin anlamının büyük olduğunu belirttiler.

Sürdürülebilir Kampüs Yağmur Suyu Hasadı Projesi hakkında

Yağmursuyu hasadı sistemi oluşturulurken, Çevre Mühendisliği bölümünün çatı alanının yaklaşık 200 m2'lik bir bölümü aktif olarak kullanıldı. Binadaki yağmursuyu olukları, 150 mm çaplı ortak sisteme bağlandı ve toplanan yağmur suları da 2000 litrelik yeraltı tankına verildi. Kontrol paneline bağlı olarak çalıştırılan dalgıç pompa ile bölümün zemin temizliği ve bahçe sulamasında ihtiyaç duyulan su miktarını karşılayacak bir yapı oluşturuldu.

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [11-Oca-2023 09:53]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [11-Oca-2023 09:53]

İçerik Görüntüleme : [2.103]