Yazılım ve Veri Tabanı Yönetimi

Görevin Kısa Tanımı:

        Üniversite içinde gereksinim duyulan yazılımları gerçekleştirmek, proje olarak başlatılan yazımları yürütmek, sistem analizi ve veritabanı uygulamaları yapmak.

 

Temel Görev, Yetki ve Sorumlulukları 

       Yazılım ve Veritabanı hizmetleri ile Üniversitemizin ihtiyaç duyduğu yazılımlar geliştirilmektedir. Tüm faaliyet sahalarını kapsayacak sayıda yazılım hizmetimiz olmakla beraber en çok öne çıkan bazı temel yazılımlarımız ve teknolojik yapıları:

 

       Elektronik Belge Yönetim Sistemi (UDOS) ASP.NET 4 versiyonu kullanılarak geliştirilmektedir. Kamu Sertifikasyon Merkezi (TÜBİTAK – KAMUSM) tarafından E-imza uyum denetimlerini 2012 yılında geçmiştir. Turkcell Mobil imza entegrasyonu tamamlanmış, Kayıtlı Elektroink Posta (KEP) ve DETSİS (eski Devlet Teşkilatı Veritabanı) entegrasonu çalışmaları devam etmektedir.

 

       Uludağ Üniversitesi Kurum Eğitim Araştırma Faaliyetleri Yönetişim Sistemi (UKEY) ASP.NET Mvc 5.1 versiyonu ile geliştirilmiştir. Sanal Sınıf – Toplantı düzenleme modülü Adobe Connect 9.0 ile entegre edilmiştir.


       Her iki sistem de veritabanı sunucusu olarak Miscrosoft SQL Server 2012 kullanmaktadır. UDOS 2 adet UKEY de 20 adet uygulama sunucularıyla (IIS 7.5) F5 yük dengeleme (Load Balancer) cihazı arkasında hizmet vermektedir. Uygulamaların kaynak kodlarının saklanması ve sürüm yönetimi IBM Rational Team Concert yazılım sunucusu üzerinde yapılmaktadır. Uygulama testlerinin yapılabilmesi için Miscrosoft SQL Server 2008 ve IIS 7.5 konfigure edilmiş bir adet sunucu kullanılmaktadır.

 

       Kaynak kodu ile satın alınan Öğrenci İşleri Otomasyon Sistemi ASP.NET 1 versiyonu ile yazılmıştır. Daha sonra Dairemiz tarafından ASP.NET 4 versiyonuna yükseltilmiştir. Güncel tarayıcılarda yaşanan sorunlar nedeniyle öncelikle öğrenci ve akademik personel ekranlarında güncelleme yapılarak sadece İnternet Explorer’ı destekleyen idari personel kısmından ayrılmıştır. Ayrıca öğrencilerin işlemlerinin mobil cihazlarla da yapabilmesi için arayüzlerin responsive yapıda çalıştığı bir uygulama yine kaynak kodlarıyla alınıp uygulamaya konulmuştur. Sistem YÖKSİS ve Mernis bilgi tabanları ve harç işlemleri için anlaşmalı olduğu banka ile online iletişim halinde çalıştırılır hale getirilmiştir.

 

        Bu üç modül veritabanı sunucusu olarak Microsoft SQL Server 2012 kullanmaktadır. Öğrenci - Akademik personel ve mobil arayüz modülleri 20 adet uygulama sunucusu(IIS 7.5) , idari personel modulu 3 adet uygulama sunucusu(IIS 7.5) ile F5 yük dengeleme cihazı arkasında hizmet vermektedir.

 

        Yazılım grubu değişen yönetmeliklere ve oluşan ihtiyaçlara göre sistemi sürekli geliştirmektedir.


        Lisanüstü öğrenim için başvuru sayısını arttıran ve enstitüler için geliştirilen online başvuru ve kayıt yazılımı, yetenek sınavı ile öğrenci kabulü yazılımı, öğrenci değişim programı yazılımları, personel yazılımları, maaş ve ek ders yazılımları, öğrenci staj muhasebe yazılımları, üniversite akademik bilgi sistemi (uakbis) yazılımları başta olmak üzere üniversitemizin tüm ihtiyaçlarına yönelik yazılımlarımz mevcuttur.

          Yazılım ve Veritabanı grubu olarak geliştirilmiş olan yazılımların tamamını tek bir çatıda toplayacak yeni bir altyapı geliştirme çalışması planlanmaktadır. Bu yapı ile tüm uygulamaların kodlama ve yazılım geliştirme süreçleri standarda bağlanmış olacaktır. Ortak bir veritabanı kullanacak şekilde uygulamaların birbiri ile tam entegrasyonu sağlanacaktır.

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [07-Eki-2019 20:29]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [04-Şub-2021 08:43]

İçerik Görüntüleme : [21.344]