ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ-SAĞLIĞI VE SAĞLIKLI ARI ÜRÜNLERİ KURSU
 ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ-SAĞLIĞI VE SAĞLIKLI ARI ÜRÜNLERİ KURSU

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ve Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Veteriner Hekim ve Vet. Fak. İntörn Veteriner Hekim Adaylarına yönelik “Arı Yetiştiriciliği-Sağlığı ve Sağlıklı Arı Ürünleri Kursu” düzenlendi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ve Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nce her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen “Arı Yetiştiriciliği-Sağlığı ve Sağlıklı Arı Ürünleri Kursu” Fakültemiz Güler-Osman Köseoğlu salonunda gerçekleştirildi. Bursa Veteriner Hekimler Odasının üyeleri ve Fakültemiz öğrencilerinden oluşan 53 kişilik bir katılımcıya bal arısı yetiştiriciliği, bal arısı hastalıkları, arı ürünleri ve gıda güvenliği, kitlesel arı zehirlenmeleri ve arılarda stres faktörleri hakkında sunumlar gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten: Her yıl düzenlenen kursun bu seneki katılımcılara ve ülke arıcılığına fayda sağlamasını dileklerini iletti.

Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Yıldız ise konuşmasında: “Anadolu’da arıcılığın başlangıcı M.Ö.7000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Arıcılık eski Hitit ve Anadolu uygarlıklarında ülkelerin temel yasalarına girecek kadar önemli bir girdi kabul edilmiştir. Anadolu, arıcılık için her zaman temel bir alan olmuş ve bugün dünyada bilinen birçok balarısı ırkının gen kaynağı ve bir gen bankası konumunda görülmüştür. Tüm semavi dinlerin kutsal kitaplarında balarısından ve ürünlerinden mucize olarak söz edilmiştir. Bugün ülkemiz 8,2 milyon koloni varlığı ve 108 bin ton bal üretimi ile dünyada Çin’den sonra ikinci sırada bulunmaktadır. Aromatik bitki ile dünyanın en zengin floralarından birine sahiptir. Ülkemize özgü gezginci arıcılıkla ilgili profesyonel arıcılar ortalama 2000 km. yol almakta ve yılın 9 ayı bal hasadı yapabilmektedir. Bu da dünyada eşi olmayan bir özelliktir. Bal dışı arı ürünleri ise giderek artmakta polen, balmumu propolis, arı sütü, arı zehiri, arı ekmeği, apilarnil gibi ürün potansiyeli ile arıcılık 2000’li yıllardan sonra birliklerin kurulmasıyla yükselen bir değer haline gelmiştir” diye konuştu.

Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, kursun gerçekleştirilmesinde ve düzenlenmesinde emeği geçen Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, Prof. Dr. Levent Aydın, Prof. Dr. Nazmiye Güneş, Prof. Dr. H. Hüseyin Oruç, Doç. Dr. Onur Girişgin, Dr. Ertan Güneş, Araş. Gör. Mehmet Özüiçli ve BAVET İlaç firmasına teşekkür etti. Katılımcılar kurs sonunda sertifikaları takdim edildi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Ara-2019]

Haber Görüntüleme : [1.810]