Özel sektör işbirliğiyle köy tavuğu üretimi başladı
 Özel sektör işbirliğiyle köy tavuğu üretimi başladı

Fakültemiz, sektörün önde gelen firmalarında Hastavuk ile işbirliği yaparak etlik köy tavuğu üretimini başlattı.

Dünyada tavuk eti tüketimi bakımından 10'uncu sırada bulunan Türkiye'de 2021 yılında 2 milyon 245 bin 770 ton piliç eti tüketti. Bu tüketim kişi başına 20 kiloya tekabül etti. Dünya'da ortalama 16 kilo tavuk eti tüketilirken, Türkiye ise 20 kiloyla ortalamanın üzerine çıktı. Özellikle son dönemde köy tavuğuna talep arttı. Bazı kesimler tarafından yaşlanmış yumurta tavuklarının köy tavuğu diye pazarlanmasıyla tüketiciler yanlış ürünü yüksek fiyatlara almak durumunda kaldı.

Kaliteli köy tavuğu üretmek için kolları sıvayan Fakültemiz, Hastavuk ile işbirliği yaparak yavaş büyüyen kahverengi Hubbard tavuğu üretimine başladı. Fakültemiz öğretim elemanlarının kontrolünde büyüyen tavuklar, önümüzdeki haftalarda kesime gönderilerek ve Üniversitenin satış birimlerinde kilosu 40 liradan satışa çıkartılacak. Talep gelmesi durumunda köy tavuklarının üretimi devamlı olarak yapılacak. Üniversitede köy tavuklarının yanı sıra 45 günde kesime gönderilen tavuklar da sağlıklı besiyle iyi koşullarda üretilmeye devam ediyor. Bu tavukların kilosu ise 30 liradan önümüzdeki günlerde satışa sunulacak.

REKTÖR KILAVUZ: SAĞLIKLI ÜRETİME ODAKLANDIK

Fakültemiz yöneticileri ve Hastavuk firma yetkilileriyle üretim çiftliklerini ziyaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversite olarak sağlıklı üretim konusuna odaklandıklarını vurguladı. Tavuk üretiminde çeşitliliğe geçtikleri bilgisini veren Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; "Tavukçuluk işletmemizde Hastavuk'la birlikte çok güzel projelere imza atıyoruz. Burada 2 çeşit tavuk üretimi yapıyoruz. Bir yanda 65-70 günde büyüyen yeni tavuklarımız var. Öte yanda ise 45 günde kesime gelen tavuklarımızı da üretmeye devam ediyoruz. Çiftliklerimizde vatandaşlarımızın damak tadına uyacak, sağlıklı ve doğal ürünlerin üretilmesine özellikle dikkat ediyoruz" dedi.

BİLİMSEL EĞİTİM VE ÜRETİM BİR ARADA

Üretim yapılan tavuklar hakkında bilgi veren Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldız ise; "Hastavuk ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde farklı 2 ırk tavuğun gelişimsel özelliklerini denemiş bulunmaktayız. Bu tavuklardan biri 45 günde kesime gelirken diğeri ise 70 günde kesime giden köy tavuğudur. Üretimi yaptığımız bu tavukların önümüzdeki haftalarda kesimini yaparak Bursa halkının beğenisine sunuyoruz. Ayrıca öğrencilerimiz için de farklı özelliklere sahip ırkların bakım ve beslenmesi noktasında tecrübe kazanmalarına fırsat veriyoruz" şeklinde konuştu.

TÜKETİCİNİN TALEBİ ÖN PLANDA TUTULACAK

Türkiye'deki beyaz et tüketiminin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Fakültemiz Öğretim Üyesi ve Çiftlik Müdürü Doç. Dr. Hakan Üstüner de; "Dünya yılda ortalama olarak 16 kilo tavuk tüketirken biz 20 kilo tüketiyoruz. Köy tavuğu talebi, dünyada büyümesi yavaş ve kasları sert olduğu için Hubbard cinsi tavukların üretimiyle karşılanmaya başlandı. Biz de tüketicilerin köy tavuğu taleplerini karşılamak için üniversite olarak kümesten çatala sağlıklı gıda üretimine yönelmiş bulunmaktayız. Yavaş gelişen Hubbard ırkı tavuklar gezen tavuk algısıyla birlikte yönetildiğinde küçük aile işletmelerine de destek olacaktır. Beyaz tavukları kilosu 30 liradan satıyoruz. Hubbard geç gelişen tavukları ise kilosu 40 liradan satışını yapıyoruz. Tüketici talep gösterirse bu tavukların üretimine devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ GELİŞİYOR

Üniversite ile yaptıkları işbirliği hakkında bilgi veren Hastavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir; “Bursa Uludağ Üniversitesi ve Veteriner Fakültesi ile sağlıklı gıda ve besleme konularında ortak çalışmalar yapıyoruz. Bu projede ise 2 farklı ırkın hem beslenme teknikleri hem de son tüketiciye lezzet ve kalite olarak farklarını gösterebilmek adına çalışma imkânımız oldu. Bilim yuvasında gençleri yetiştirmek hepimizin görevi. Biz burada bir yandan gençlerin gelişmesine imkân sağlıyor öte yandan da ülkemizin ekonomik kaynaklarının daha verimli nasıl kullanılabileceği noktasında üniversitemizle birlikte proje üretmiş oluyoruz" dedi.

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-Mar-2022]

Haber Görüntüleme : [1.587]