TÜDAM'ın Paydaşı Olduğu Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi BUÜ ev sahipliğinde yapıldı
 TÜDAM'ın Paydaşı Olduğu Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi BUÜ ev sahipliğinde yapıldı

TÜDAM'ın paydaşı olduğu ve ilk kez organize edilen, uluslararası katılımlı "Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi" Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği işbirliğiyle Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongreye, 10 ülkeden 87 akademisyen katıldı.

“İLK KONGREYE EV SAHİPLİĞİ YAPMAK BUÜ’NÜN HAKKIYDI”

Kongrenin açılışında konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, böylesine önemli bir programa ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı kıvanç duyduklarını belirtti. Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Öncelikle ilkine ev sahipliği yaptığımız bu kongrenin sadece ülkemizde değil, büyük Türk dünyasının diğer devletlerinde, şehirlerinde veya üniversitelerinde devam etmesini diliyorum. Bursa Uludağ Üniversitesi olarak böyle bir etkinliğin ilkine ev sahipliği yapmak zaten bizim hakkımızdı. Türk kültürüyle ilgili kurumsal altyapımız, Bursa’da olmamız ve içimizde bulunan araştırma merkezlerinin yürüttüğü kıymetli çalışmalarla bu kongrenin bizde yapılması son derece anlamlıdır. Öğrencilerimizin yüzde 10’u başka ülkelerden gelen misafir öğrenciler. Yani yaklaşık 6.500 misafir öğrenciye sahibiz. Bunların da çoğunluğu Türk devletleri havzasından gelenlerden oluşuyor. Bursa zaten demografik olarak Balkanlar’dan Kafkaslar’a kadar farklı coğrafyalardan gelen vatandaşlarımızın barındığı özel bir şehir. Aynı zamanda Özbekistan dışında ilk kez bir ülkede ve üniversitede Ali Şir Nevai Kültür ve Dil Merkezi açıldı. Bu da bizim üniversitemize nasip oldu. TÜDAM bünyesinde bu merkezi açtık. Pazartesi de Azerbaycan’da Türk Üniversiteler Birliği toplantısı yapılacak. Oraya da üye olan 19 üniversite arasında yer alıyoruz. Bu anlamda ilkine ev sahipliği yapmaktan ötürü son derece gurur duyduğumuz 1. Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi’nin hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

“AVRUPA’DA ÇOK SAYIDA TÜRK KÖKENLİ MİLLET VE DEVLET VAR”

Kongrenin Bilim Kurulu Başkanı ve BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Türklerin dünya tarihinde iz bırakmış ve iz bırakmaya da devam eden bir millet olduğunu vurguladı. Bugün dünyanın birçok yerinde Türk varlığını görmenin mümkün olduğunu dile getiren Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teşkilatlanma, devlet kurma, siyaset geliştirme denildiğinde; Türk milleti, dünyanın en önde gelen milletlerinden biridir. Türkler sadece siyaset geliştirme, devlet kurma, savaşma becerisi ile değil, aynı zamanda kültürüyle de önemli izler bırakmıştır. Bugün Altay Dağlarında 1600 metre yükseklikteki Ulagan vadisindeki kurganda keşfedilmiş Pazırık halısı (biraz tartışmalı da olsa), yine aynı şekilde Kazakistan Almatı'daki Esik (Issık) kasabasındaki kurganda bulunmuş altın elbise (zırh) bir mumya etrafındaki değerli eşyalar, kültürel anlamda günümüzden yaklaşık 2.500 yıl önceye giden büyük etkiler bıraktığımızın izleridir. Türkler, sadece Türkistan sahası, Türkiye coğrafyası veya Afrika'nın kuzeyi değil, Avrupa'da da bugün çok sayıda izler bırakmış, Osmanlı Devleti’nin kurulmasıyla Avrupa sahasında geniş bir alanda Türk yerleşimleri ortaya çıkmıştır. Kongremiz, Avrupa Türkleri ve Avrupa'da Türkler konusunda değerli hocalarımızın katılımlarıyla önemli konuları gündeme getirecek ve aynı zamanda bir strateji de geliştirecektir” açıklamasında bulundu.

YENİ MEDENİYETİN DOĞUŞUNDA AKADEMİK DÜNYAYA İHTİYAÇ VAR!

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu ise etkinliğin, dünyanın her yerinde yaşayan Türk ve akraba topluluklarının tarihi, sosyokültürel, ekonomik, politik ve eğitim süreçlerinin bilimsel çerçevede araştırılıp stratejik yaklaşımla geleceğe aktarılması amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Demir Perde ülkelerinin yıkılmasından sonra yeni bir yapıya bürünen dünyada Türklerin geleceğe yönelik kapılar açmasının heyecan verici olduğunu belirten Tatlıoğlu; “Yeni bir dünya yapısının Türk Devletleri Teşkilatının kurulmasıyla da kapıları daha bir başka açılmış, daha bir aralanmıştır. Hem küreselleşme hem yerelleşmenin birlikte yer alacağı süreçte insanlığa katkı sağlayacak, yeni ve güçlü bir medeniyetin doğuşuna şahitlik ediyoruz. İnsanlığa hizmet olacak bu yüzyılı, geçmişinde refahta bulunmak, yapıları öne çıkarmak, çok önemli olduğu kadar bundan sonraki hayatında birlik, oluşum ve düzeni sağlamak da o kadar önem arz etmektedir. Yeniden bir medeniyetin doğuşunda akademik dünyaya çok ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç, beklenti halindedir. Bu, sadece bizim değil, bütün İslam aleminin hatta tüm insanlığın ihtiyacıdır. Tüm dünyanın yararlanacağı, huzur bulacağı bu yeni iklimin oluşumuna yönelik beklentilerine akademik dünyadan gereken katkı ve desteklerin sağlanacağına inandığımızdan ilk adım olarak Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği olarak bu kongreyi yapıyoruz" dedi.

BUÜ YÖNETİMİNE ÖZEL TEŞEKKÜR                              

Programda konuşan Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Cemal Akkuş; “Bundan yaklaşık 6 ay önce değerli Rektörümüz Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’a kongre fikrimizi söylediğimizde hiç tereddütsüz ev sahipliği yapabileceklerini söyledi. Aynı zamanda üniversite adına bizimle işbirliği yapan TÜDAM Müdürü Doç. Dr. Fatih Gürses ve ekibine teşekkür ediyoruz. Bu kongre ile stratejik yaklaşımlar gerçekleştirebilirsek, muhteşem geçmişin mutlu geleceği yoğuran hamlesi olma anlamında güzel adımlar atabilirsek, yöneticilerimize ufuk kazandırabilirsek ve yerel dinamiklerle ulusal dinamikleri bir araya getirerek Türk dünyasına ışık olabilirsek, ne mutlu bizlere demek istiyorum” şeklinde konuştu.

AVRUPA’DA HER ZAMAN VARDIK, OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ

Konuşmaların ardından Kongrenin açılışını Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünden Prof. Dr. Ali Osman Karatay gerçekleştirdi. Kürsüde çok heyecanlandığını belirten Prof. Dr. Ali Osman Karatay; “Yaptığımız araştırmalar neticesinde çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz ki; Türkler olarak bizler tarihin en eski zamanlarında Avrupa’da vardık, ortalarında vardık, şimdi de varız. Avrupa bizden kurtulamayacak. Türklük anlamında Avrupa’da olmak çok büyük bir onur değildir. Ancak tarihi gerçekler bizim orada olduğumuzu gösteriyor. Olmaya da devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Kongrenin açılış töreni kısmına İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Türk coğrafyasında yer alan ülkelerden tarih, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, kültür, dil ve farklı alanlardaki akademisyenlerin uzmanlık, deneyim ve bilimsel çalışmalarını paylaştığı kongre 19 Mayıs'ta sona erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-May-2024]

Haber Görüntüleme : [689]