1. Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği’ni seçen öğrencilerini neler bekliyor, hangi imkânlar sunuluyor?
- 2019-2020 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği’ni seçen öğrencileri öncelikle güzel bir burs imkânı bekliyor. Buna göre;
- İlk 20 binde olan öğrencilere net asgari ücret tutarı kadar
- İlk 20-50 binde olan öğrencilere net asgari ücret tutarının %70'i kadar
- İlk 50-80 binde olan öğrencilere net asgari ücret tutarının %50'si kadar karşılıksız eğitim bursu verilecektir.
- Bölümüz, 1975-1976 eğitim-öğretim yılında Türkiye’nin ikinci Tekstil Mühendisliği Bölümü olarak kurulmuştur. Köklü bir mühendislik-eğitim-araştırma geleneğine sahip olan bölümümüzde 13 profesör, 8 doçent, 4 doktor öğretim üyesi, 8 araştırma görevlisinden oluşan 34 öğretim üyesi ve yardımcısı ile eğitim-öğretimi ve araştırmaları sürdürmektedir.
- 1 yıl hazırlık eğitimi gören ve %30 ingilizce eğitimi ile yabancı dili öğrenen öğrencilerimiz Erasmus öğrenci değişimi programı ile de 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 dönemliğine başka bir Avrupa ülkesinde öğrenci olabilir.
Bugüne kadar lisans eğitiminde:
- Technical University of Liberec (Çek Cumhuriyeti),
- Universidad Politécnica de Valencia (İspanya),
- Universitat Politecnica de Catalunya UPC (İspanya),
- University College of Boras - School of Textiles (İsveç),
- University of Maribor (Slovenya),
- RWTH Aachen University (Almanya),
- Ghent University (Belçika),
- Politecnico di Torino (İtalya),
- Gheorghe Asachi Technical University of Lasi (Romanya)
- Technological Education Institute of Piraeus (Yunanistan) olmak üzere toplam 10 yurtdışı üniversite ile ikili anlaşma yapılmıştır.
- Bölümümüz “Tekstil Eğitimi Veren Üniversiteler Birliği” AUTEX’in üyesidir. Autex kapsamında öğretim üyesi ve öğrenci hareketliliği sağlanmaktadır.
- Bölümümüz Bursa gibi tekstil sektörünün çok yoğun ve güçlü olduğu bir şehirde yer alması nedeniyle gerek öğrencilerimizin gerek öğretim üyelerimizin sektörle ilişkileri son derece güçlüdür. Öğrencilerimiz 4. sınıfta haftada iki gün işletmelerde staj imkânı bulmaktadır.
- Kampüsümüz Türkiye’nin 3. büyük kampüsü olup, kampüs içinde ve Görükle yerleşkemizde öğrencilerin barındığı yurtlar mevcuttur. Yurtlarda oldukça konforlu ve ekonomik şartlarda barınma sağlanmaktadır. Kampüsümüzde Mediko Sosyal Merkezinde sağlık hizmetleri, Yemekhanemizde de oldukça cüzi ücretlerle 3 öğün yemek hizmeti alınabilir. Kampüs sosyal ve spor olanakları açısından da son derece gelişmiştir. Prof.Dr.Mete Cengiz kültür merkezinde yıl boyunca çok sayıda bilimsel, sanatsal ve kültürel aktiviteler düzenlenmektedir.
- Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün Mühendislik Fakültesi Ana Binasında ve Laboratuvarında sahip olduğu fiziki mekânlar yeterlidir. Bunun dışında, bölüm laboratuvarlarında pilot uygulama (boş alanlarda) makineleri yanında oldukça yaygın laboratuvar cihazları ile araştırma imkânı sunmaktadır.
- Bursa Uludağ Üniversitesi Merkezi Kütüphanesi özellikle son yıllarda yaptığı atılımlarla yazılı kaynaklarını belirgin şekilde arttırırken elektronik veri tabanı (kaynak) sayısını da son derece arttırmıştır. Kütüphane kaynaklarına erişim sadece kampüsten değil; kampüs dışından da 24 saat tüm araştırmaların hizmetindedir. . Bu noktada Tekstil Mühendisliği alanında da iyi olan EBSCOHOST, PROQUEST gibi veri tabanları araştırmalara önemli faydalar sağlamaktadır.
2. Tekstil Mühendisliği bölümüne giren bir öğrenci gelecekte neler yapabilir?
- Mezunlarımız öncelikle Türkiye’nin önde gelen yerli ve uluslararası Tekstil firmalarında üretim sektöründe görev almaktadır. Tekstil sektörü Türkiye’deki toplam imalat sektörünün %26’sını oluşturarak önemli bir istihdam alanı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra çok uluslu makine ve kimyasal madde üreten firmalarda satış ve mümessillik gibi hususlarda da uzmanlaşabilmektedir.
- Türkiye’de 72 Tekstil AR-GE Merkezi ve 63 Tekstil Tasarım Merkezi bulunmaktadır. Mezunlarımız bu merkezlerde AR-GE ve Tasarım Mühendisi olarak çalışma imkânı bulmaktadır. Akademisyen olarak üniversitelerde devam etmek isteyen mezunlarımız, bölümümüzün yüksek lisans ve doktora programlarından yararlanabilirler. Bölümümüz Tekstil Mühendisliği yüksek lisans ve doktora programlarının yanısıra inter disipliner olarak ’Biyomalzemeler’ ve ‘Polimer malzemeler’ ile ‘Yüzey işlem ve Teknolojileri’ yüksek lisans programlarını yürütmektedir. Yine bu yıl Tekstil-AR-GE Merkezleri için proje bazlı yürütülecek olan Tezsiz Yüksek Lisans programı açılmıştır. Mezunlarımız bir yandan bu programlara devam ederken bir yandan da Bursa’daki Ar-Ge merkezlerinde çalışabilirler.
- Bölümümüz YÖK’ün 100/2000 öncelikli alanlar ve 2244 Sanayi doktora programından öğrenci almaktadır. Uludağ Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan ULUTEK Teknoloji geliştirme bölgesinde yer alan AR-GE merkezindeki firmalarla ve özelllikle TAI (Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi) ile yapılan ortak projelerde araştırmacı olarak yer alabilmektedir.
- Mezunlarımız çeşitli kamu kurumlarında (TSE, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (pedagojik formasyon alarak) çalışabilmektedir.
- Mezunlarımız ayrıca TUBITAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı (BİGG)/ KOSGEB Girişimcilik destek programı gibi programlardan yararlanarak kendi işlerini de kurmaktadır.
3. Tekstil Mühendisliği bölümü maalesef eskisi kadar tercih edilmiyor. Oysaki, tekstil Türkiye ekonomisinin önemli bir ayağı. Üniversite konumu olarak da tekstil sektörünün yoğun olduğu bir bölgedesiniz. Sizce bunun nedeni nedir?
- Türk Tekstil Sektörü Türkiye’nin 168 milyar dolar olan toplam ihracatı içerinde 28 milyar dolarla önemli bir yer tutmaktadır. İlk 1000 ihracat yapan firma arasında 229 adet tekstil ve hazır giyim firması yer almaktadır. Bunun yanı sıra 932.000 (2018) istihdam sağlayan ( toplam imalat sanayi istihdamının %26’sı) tekstil sektörü Türkiye’nin önemli ve vazgeçilemez bir sektörüdür.
- ‘Beşikten-Mezara Tekstil’ ifadesiyle toplumda yer etmiş konvansiyonel tekstil üretimi (iplik, kumaş, giysi), günümüzde endüstriyel tekstiller, kompozit malzemeler, tıbbı tekstiller, jeotekstiller, otomotiv tekstilleri, ekolojik (sürdürülebilir) tekstiller, koruyucu tekstiller, zirai tekstiller, ambalaj tekstilleri, spor tekstilleri gibi yeni alanların ilavesiyle daha da güçlenmektedir.
- Günümüzde giysiler, havadaki ısı değişikliklerine göre vücuda sıcaklık veya serinlik hissi verebilmekte, bazı giysiler 24 saat boyunca nabız, tansiyon, kalp atışı gibi yaklaşık 30 hayati göstergeyi doktora veya sağlık merkezine gitmeye gerek kalmadan ölçebilmekte ve bunları ilgili yerlere aktarabilmektedir. Ayrıca ter tutmayan, nefes alabilen ve yanmaz kumaşlar, mobil telefon ya da mp3 çalarla birleştirilerek müzik dinlemeye ve iletişim kurmaya olanak sağlayan ve stresi azaltan giysiler, uyumak üzere olan sürücüleri uyandıran araba koltukları, kalp atışlarını dinleyen yatak çarşafları, oda sıcaklığına göre renk değiştiren dokumalar, çelikten 15 kat daha dayanıklı lifler gibi çok sayıda yenilikçi ürün geliştirilmiştir. Bursa özelinde sanayi ile işbirliklerimiz yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bölümümüzde yukarıda bahsedilen yeni alanlarla ilgili çok sayıda proje ve çalışma yürütülmektedir. Öğrencilerimiz bu projelerde Proje Asistanı olarak yer alabilmektedir. Ancak bunun topluma yeteri kadar anlatılamamış olması ve medyada oluşturulan yanlış algı gibi faktörler nedeniyle öğrenciler tercihlerini farklı mesleklere yönlendirebilmektedirler. Sektör gerek konvansiyonel üretimini markalaştırarak daha katma değeri yüksek ürünler üreterek gerekse yenilikçi ürünlere yönelerek gelecek ve umut vadetmektedir. Bunu öğrencilere iyi anlatmamız gerekiyor.
- Öğrencilerin nasıl tercih yapacaklarını düşünürken Z kuşağını iyi anlamak gerekir. İnternet teknolojisi ile doğan bu kuşak, ipad türevleriyle oynayarak büyüdü. Onların geleneksel meslekleri seçmesini ve geleneksel yöntemlerle eğitilmesini beklemek doğru değil. Bugün bu gençlerin meslek tercihlerine baktığınızda 1. Sırada Mobil geliştirici, 2. Sırada Veri bilimci, 3. Sırada Ürün yöneticisi, 4. Sırada Geliştirici/Kodlayıcı, 5. Sırada Ara yüz Tasarımcısı geliyor. Bu nedenle günümüzde akıllı tekstiller dediğimiz az önce bahsettiğimiz konular bizim için son derece önemlidir. Ve eğitim sistemimizin içerisinde yer almaktadır. Biz bu gençlerin ilgisini ancak dinamik bir eğitimle çekebiliriz. Derslerin isimleri aynı kalabilir ama derslerimizin içerikleri kesinlikle değişmektedir. Artık bir terbiye dersinde Geco efectinden, kelebek etkisinden, köpek balığı efektinden, nilüfer çiçeği efektinden yani bio mimetikten söz etmemek mümkün değil. Keza Z kuşağı Çevre sorunlarına da son derece duyarlı bir kuşak. Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir temiz üretim, enerji ve su tasarrufundan söz etmeden bir üretim anlayışından söz etmek mümkün değildir. Bölümümüz uzun yıllardır bu gelişmelere kayıtsız kalmamakta ve 3. Sınıfta öğrencilerin ilgi alanlarına göre 4 farklı alan kendilerine sunmaktadır. Lif Teknolojileri ve Teknik Tekstil Uygulamaları, Tekstil Terbiyesi, Biyoteknoloji ve Ekoloji, İplik Kumaş Teknolojisi ve Tasarımı, Konfeksiyon Teknolojisi modülleri öğrencilerin ilgi duydukları alanlarda kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır.
- Öte yandan Bölümümüz YÖS (Yabancı öğrenci Sınavı) ile de öğrenci almaktadır. Bu sınavlar 22 farklı merkezde yapılmakta, Endonezyadan, Yunanistana, Almanyadan Azerbaycana farklı ülkelerde yapılan bu sınavlardan çok sayıda yabancı uyruklu öğrenci bölümümüze gelmektedir. 2018-2019 yılında kayıt yaptıran öğrencilerimizin %47 sini ÖSS ve Yatay ve Dikey Geçişlerle gelen öğrenciler oluştururken, öğrencilerimizin %34 ü yabancı uyrukludur. Elbetteki bizim hedefimiz öncelikle bir tekstil başkenti olan Bursa’nın kendi çocuklarına eğitim vermektir. Bu nedenle Bursa’da yaşıyan 2. Kuşak, 3. Kuşak tekstilci ailelerimizin çocuklarının ve bu sektöre gönül veren tüm gençlerin eğitimine gönülden talibiz.