Mühendis adaylarına zaman ve proje yönetimi anlatıldı
BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle organize edilen “Zaman ve Proje Yönetimi” konulu seminer, Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirildi.
Makine ve Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin katıldığı semineri TOFAŞ Ar-Ge ve Akademi Danışmanı Dr. İsmail Durgun verdi.
Konuşmasına zaman yönetimiyle başlayan Dr. İsmail Durgun, “Zaman en eşsiz ve en kıt kaynaktır” dedi. Zaman doğru yönetilemiyorsa hiçbir şeyin doğru yönetilemeyeceğini ifade eden Durgun, “Çünkü zaman geri döndürülemez, satın alınamaz, depolanamaz, çoğaltılamaz” diye konuştu.
Mühendis adaylarını, “Verimsiz toplantılar, hayır diyememek, kırtasiyecilik, aşırı titizlik, dağınıklık, erteleme ve yetki devretmemek” gibi yetki tuzakları konusunda uyaran Durgun, Tagore’un “Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır” sözünü de hatırlattı.
Zaman yönetimini temel unsurlarından birinin de zaman sınırı koymak olduğunu kaydeden Durgun, “Önem sırasına riayet etmiyorsanız zamanı boşa harcamış olursunuz” dedi.
Durgun daha sonra proje yönetimi konusunda da bilgilerini gençlerle paylaştı. Projenin tanımıyla konuya giren Durgun, “Proje, benzersiz bir ürün, hizmet ya da sonuç yaratmak için yürütülen geçici süreli çalışmalardır” diye konuştu. Durgun, “Fabrika kurmak bir proje iken fabrikanın çalışması değildir” dedi. Durgun, bir projenin performans, zaman ve maliyet olmak üzere 3 unsuru olduğunu belirtirken, proje yönetiminin ise, başlangıç, planlama, yürütme, izleme - kontrol ve kapanış olmak üzere çeşitli süreçleri olduğunu söyledi. Dr. Durgu, “Bu süreçler, projenin kapsamını ve hedeflerini belirginleştirip bu hedeflere ulaşılması için gerekli faaliyetlerin niçin, nasıl, ne zaman, nerede ve kiminle yapılacağının tanımlanması için gerekli bilgiyi sağlar” diye konuştu.
Durgun, dünya üzerinde geliştirilen bilişim teknolojilerine ilişkin proje başarı oranlarına dair bilgi de vererek, projelerin yüzde 31’inin tamamlanamadan sonlandığını, yüzde 53’ünün ilk tahmin edilenden yüzde 189 oranında daha yüksek bir maliyetle tamamlandığını ve tamamlanamayan projeler için de 81 milyar dolarlık bir bütçe harcandığını aktardı. Yazılımla ilgili projelerin de sadece yüzde 16’sının zamanında ve planlanan bütçeye uygun olarak tamamlanabildiğine işaret eden Dr. Durgun, “Her projenin bir hedefi olmalıdır” diye konuştu.
Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv