BUÜ Senatosu’ndan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’a “Fahri Doktora”
 BUÜ Senatosu’ndan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’a “Fahri Doktora”

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Senatosu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Uluslararası İlişkiler alanında ‘Fahri Doktora’ payesi takdim etti.

BUÜ Senatosu, 22 Eylül 2022 tarihli toplantısında; Bilim, Sanat, Hizmet, Teşvik ve Başarı Ödülleri Yönergesi’nin 31/2 maddesi uyarınca KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Fahri Doktora payesi verilmesini kararlaştırdı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rektörlük A Salonu’nda düzenlenen tören ile fahri doktora payesini teslim alarak biniş giydi. Fahri Doktora kararını BUÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadir Yasin Eryiğit okudu.

“TÜRKİYE’NİN GARANTÖR OLMADIĞI BİR ANLAŞMAYI KABUL ETMEYİZ”

Törenin ardından “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’deki Önemi” konferansında konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından 2002 yılında kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da sahip olduğu onura layık görülmesinin kendisi için hayatının en anlamlı ödüllerinden bir tanesi olduğunu vurguladı. Paye için Senatoya teşekkür eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; “Hiç durmadan hep çalıştım ve hep Türklük için çalıştım. Çünkü doğduğum yıllarda, benim doğduğum evin iki mahalle ötesinde rahmetli annemin babama ‘Rüstem, iki mahalle daha gelseler bizi de öldüreceklerdi’ dediğini hatırlarım. Yaşım 3. Bunu acındırmak için söylemiyorum. Bugün Ukrayna’da olanları görüyorsunuz. Dünya böyle bir yer. Çağ bu çağ ama yine olabilir. Onun için ben Kıbrıs halkına diyorum ki; Geçmişte yaşananları unutmayalım. Çünkü eğer saf davranırsak, barış için, kardeşlik için artık Avrupa Birliği var, güvenliği sağlayacaklarmış, federal bir çatı altında bizleri birleştireceklermiş, Kuzeyi ve Güneyi AB’ye alacaklarmış ve bütün müzakere tutanaklarında sıfır asker sıfır garantör vardı. Yani Türkiye Cumhuriyeti AB’de olmadığı için artık çekilecekmiş. Garantörlüğü de son bulacakmış. İyi ama biz böyle bir şeyi kabul etmeyiz. Etmeyeceğiz de” şeklinde konuştu.

“KIBRIS’TA 60 YILDIR İKİ DEVLET VAR VE ÖYLE KALACAK”

Konuşmasında Kıbrıs’taki tarihi ve askeri gelişmelerden de bahseden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; “Kıbrıs Türk halkı, büyük Türk milletinin kopmaz bir parçasıdır.  Artık Kıbrıs’ta federal bir anlaşmanın zamanı geride kalmıştır. Orada yapılan mücadelelerde, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye her zaman iyi niyetini ortaya koymuştur. Ancak Rum tarafından iyi niyetin karşılığı görülmeyince yeni siyasetin dönemi başlamıştır. Şu anda yürütmekte olduğumuz siyaset, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından o da 20 Eylül 2022’de yaptığı tarihi konuşmasında ‘Artık Kıbrıs’taki Türklere ambargo, izolasyon ve bir takım kısıtlamalarla zulmü sona erdiriniz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini resmen tanıyınız’ çağrısında bulunması bizleri onurlandırmıştır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.  Doğu Akdeniz’deki Türk devletinin güçlendirilmesiyle, hem kendi milli varlığımızı sürdürebilmek, hem de Türkiye’nin garantörlüğünde bir takım tehlikeleri de göz önünde bulundurarak Türk askerinin caydırıcı güç olarak Kıbrıs’ta kalması bizler için çok önemlidir. Bunu bütün uluslararası toplumla paylaşıyoruz. Kıbrıs da 60 yıldır var olan iki ayrı devlet, olarak yaşaması bütün Türklük dünyası için de çok önemlidir. Türk Devletler Teşkilatında yerimizi almamız ve Doğu Akdeniz’deki en uç noktada bir Türk devleti temsilcisi olmak en büyük temennimizdir. Bu yönden de olumlu adımlar atılacağına inanıyorum.

CUMHURBAŞKANI TATAR’DAN ÇAVUŞOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Tatar; “Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yapmış olduğu açıklamalardan dolayı teşekkür ediyorum. Kıbrıs’ta yıllardan beridir bir ateşkes vardır. 1974’ten sonraki süreçte, bu ateşkes başarı ile sürdürülmüştür. Şunu da belirtmek istiyorum. O zamanın başbakanı merhum Bülent Ecevit, Kıbrıs barış harekatını gerçekleştirirken, bütün dünyaya verdiği mesaj,  ‘barış için Kıbrıs’a gidiyoruz’ oldu. 1974’ten öncesi hep çatışmalar olmuştur. Bu çatışmalarda büyük olaylar yaşandı. Çok acılar çekildi. Gerçekten hem Türk halkı hem de Rum halkı, bir takım çatışmalara girmek zorunda kaldı. 1974 barış harekatından sonra 48 yıldır Kıbrıs’ta kimsenin burnu bile kanamamıştır. Dolayısıyla Kıbrıs’ta başka bir oyuna geliyorlarsa, başka bir oyunlar oynanıyorsa, bu onların bileceği iştir. Ama Türkiye, Kıbrıs adasının garantörü olarak, bizim anavatanımız olarak her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduklarını söylemektedirler. Türkiye, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arayışları, gerekse haklarımızı ve hukuklarımızı korunmasında, gerek mavi vatandaki pozisyonumuzun korunmasında, her türlü önemli olan konuları sonuna kadar savunmaktadır. Aynı zamanda Kıbrıs Türk halkının kendi can güvenliğinin korunmasında kararlı olduğunu Çavuşoğlu bir kez daha duyurmuştur. Çavuşoğlu, misli bir şey olursa, bizde kendi alacağımız tedbirlerle cevap vereceğiz diyerek denge kuracağız diyor. Kimse çatışma istemez. Burada herkesin çok kaybı olur. Ancak onların attığı adımlara karşılık, mutlaka bir adımın atılmasının mesajının bile verilmesi karşı tarafın değerlendireceğini umuyorum” açıklamasında bulundu.

RAUF DENKTAŞ’IN ARDINDAN İLK FAHRİ DOKTORA

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da doktora payesinin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın uluslararası işbirliği alanında göstermiş olduğu gayret ve Türkiye ile işbirliği nedeniyle verildiğini aktardı. Törenin gerçekleştirildiği salonun önemine de değinen Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Mayıs 2002 tarihinde KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’a da bu üniversite bir onur doktorası unvanı vermişti. Biz ikinci olarak zatıâlinizle bunu gerçekleştirmiş olduk. Bizim daha geniş salonlarımız var. Oralarda da yapabilirdik. Ancak böyle sembolik bir anlamı olması hasebiyle, bir tarihi anlamı olması anlamında bu mütevazı salonda yapmayı tercih ettik” dedi.

DÜNYADA İŞLER ADALET VE ETİK İLİŞKİLER ÜZERİNDEN YÜRÜMÜYOR

KKTC’nin Türk insanı için geçmişten itibaren çok kıymetli bir vatan parçası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “1571’den itibaren bize ait olan bir vatan parçası. Tarihi süreçte bir takım sıkıntılar yaşandı. Şimdi artık bu noktaya geldikten sonra, dünya genelinde de bazı şeyler tecrübe edildikten sonra; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak kabul edilmesi dünyanın gündemine girmelidir. Malumunuz; uluslararası ilişkiler ve dünya siyaseti adalet ve etik ilkeler doğrultusunda yürümüyor. Hâlbuki insan-insan ilişkileri, insan-toplum ilişkileri ve insan-devlet ilişkileri ve hatta devlet-devlet ilişkilerinin adalet ve etik ilkeler ekseninde gerçekleşmesi bekleniyor. Fakat maalesef devletlerin belki ulusal çıkarları, belki menfaatleri, belki beklentileri hangi saiklerle olursa olsun başta BM ve Güvenlik Konseyi olmak üzere tüm örgütler tüm paktlar maalesef dünyada ilişkileri adalet ve etik ilkeler doğrultusunda yürütmüyor. Bunun en acı örneğini KKTC ve oradaki halkımız yıllardır yaşıyor” diye konuştu. Rektör Kılavuz; “Keşke diyorum o zamanki yöneticilerimiz ve liderlerimiz Kıbrıs’ı topyekûn özgürleştirselerdi ve hatta Rumlara bile özgürlüklerini bahşetmiş olsalardı çok daha iyi olacaktı ama takdir böyleymiş. Güney Kıbrıs’ta da bize ait olan çok mekanlar var. Hz. Peygamber’in halası, Hala Sultan. Ümmü Haram adıyla bilinir. Kuzey Kıbrıs vatandaşları oraya geçmek isterlerse izinle geçiyorlar. Bu hak ve reva mı? Dolayısıyla Türk Devletleri Toplulukları ve sonrasında da Türkiye’ye dost olan ülkelerden beklentimiz Kuzey Kıbrıs’ı tanımalarıdır. Hak ve adaletin uluslararası ilişkilerde egemen hale gelmesidir” açıklamasında bulundu.

Kılavuz sözlerini şöyle tamamladı; “Sayın Cumhurbaşkanım; Üniversitemiz 1975 yılında kuruldu. Türkiye’nin köklü diye ifade edebileceğimiz marka üniversitelerinden birisidir. Böyle bir üniversitenin Rektörü olarak zatıâlinize doktora payesi vermekten mutluluğumu ve memnuniyetimi ifade etmek istiyorum ve zatıâlilerinin de bu yolla Bursa Uludağ Üniversitesi’nin akademik kadrosunda yer aldığını açıklamak istiyorum.”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmaların ardından BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’dan doktora payesi ve teşekkür belgesini teslim aldı. Cumhurbaşkanı Tatar, programın ardından akademisyen ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Sn Ersin Tatar'ın fahri doktora töreni ve makam ziyaretine ait görüntüleri youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz...

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-Eki-2022]

Haber Görüntüleme : [2.152]