2019-PROF.DR. FUAT SEZGİN YILI
 2019-PROF.DR. FUAT SEZGİN YILI

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılı "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" ilan edildi. Bu kapsamda, İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve onu yeni nesillere en doğru şekilde aktarmak amacıyla yapılacak çalışmalardan biride 16 Ekim 2019 tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi Orhangazi Yeniköy Asil Çelik Meslek Yüksekokulu’nda  gerçekleştirildi. Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen "2019-Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı-İlçe Konferansları" bünyesindeki konferans Bursa Uludağ Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Proje-Doktora Asistanı Tuğşat Güzeloğlu ve Bursa Uludağ Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Proje-Doktora Asistanı Murat Sel tarafından verildi. Tuğşat Güzeloğlu, "Prof. Dr. Fuat Sezgin’e Bir Yolculuk" başlıklı sunumunda, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını ve eserlerini anlattı. Türkiye ve Almanya’daki eğitim-öğretim serüvenine ve dünya ilim tarihine yaptığı büyük katkılara değinen Güzeloğlu konuşmasını Prof. Dr. Fuat Sezgin’e ve eserlerine ait  fotoğraf sunumlarıyla sonlandırdı.

Bir diğer konuşmacımız Murat Sel ise "Prof. Dr. Fuat Sezgin’i Anlamak" başlıklı sunumunda Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışma azminden bahsederek 27 dil bilen bu  büyük âlimin dünyasını öğrencilerimize anlattı. Yoğun çalışma temposu ve kararlılığına değinen Sel,

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in felsefesini bizlere derinlemesine sundu.

 

PROF.DR. FUAT SEZGİN

 

24 Ekim 1924’te Bitlis’te doğdu. 1943-1951 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü’nde İslami Bilimler ve Orientalistik alanında öncü bir yere sahip olan Alman orientalist Hellmut Ritter (1892 - 1971)’in yanında öğrenim gördü. Hocasının, bilimlerin temelinin İslam bilimlerine dayandığını söylemesiyle bu alana yöneldi. 1954'te Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde Buhari’nin Kaynakları adlı doktora tezini tamamladı. Bu teziyle o, hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari (810-870)’nin bir araya getirdiği hadislerde bilinegeldiğinin aksine sözlü kaynaklara değil İslam’ın erken dönemine, hatta 7. yüzyıla kadar geri giden yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı. Bu tez Avrupa merkezli orientalist çevrelerde hala tartışılmaktadır. 1954 yılında İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde doçent oldu. Burada Zeki Velidi Togan ile çalıştı.
1961 yılında Almanya’ya giden Fuat Sezgin Frankfurt Üniversitesi'nde önce misafir doçent olarak dersler verdi. 1965 yılında Frankfurt Üniversitesi’nde profesör oldu. Oradaki bilimsel çalışmalarının ağırlık noktası Arap-İslam kültür çevresinde tabii bilimler tarihi alanı olmuştur ve bu alanda 1965 yılında habilitasyon çalışmasını yapmıştır. Henüz İstanbul’da iken başladığı 7./14. yüzyıldan itibaren gelişen Arap-İslam edebiyatı tarihi çalışmasına (Geschichte des arabischen Schrifttums) Almanya’da da devam ederek, orientalistik çalışmaları için kaynak eser haline gelmiş ve hala aşılamamış 13 ciltlik eserinin ilk cildini 1967, son cildini ise 2000 yılında yayınladı. Geschichte des arabischen Schrifttums İslam’ın ilk döneminde uğraşılmış, dini ve tarihi edebiyattan coğrafya ve haritacılığa kadar bütün ana ve yan bilim dallarını konu edinmektedir 1982 yılında J.W.Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü ve 1983’de buranın müzesini kurdu, direktörlüğünü yürüttü. Enstitüye bağlı olarak kurduğu müzede Sezgin, İslam kültür çevresinde Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı numunelerini sergilemektedir. Müzede bulunan objeleri tanıtmak ve İslam kültür çevresindeki bilimsel gelişmeyi göstermek için hazırladığı Wissenschaft und Technik im Islam isimli kataloğu 2003 yılında yayınladı.

30 Haziran 2018 tarihinde vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kabri Gülhane Parkı içinde kurucusu olduğu İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi önünde yer almaktadır.


 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [18-Eki-2019]

Haber Görüntüleme : [1.342]