Uludağ Üniversitesi tarafından Bursa’daki üniversitelere ait akademik bilginin, bilimin, sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması, ülke ekonomisine katkı sağlaması amacıyla 2013 yılında kurulan, patent ve ticarileşme konusunda yetkilendirilen Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi (UÜ-TTO), kuruluşunun üzerinden üç yıl geçmesine rağmen 134 patent başvurusu aldı.
Uludağ Üniversitesi Rektörü ve TTO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ulcay, takibi yapılan teknolojilerin 11’inin ekonomik değere dönüşme süreçlerinin son aşamasına geldiğini söyledi. Türkiye’de Teknoloji Transfer Ofisi bulunan 25 üniversiteden biri olduklarına işaret eden Ulcay, 3. Nesil Üniversite vizyonu ve “Bilimden Üretime, Üretimden Ekonomiye” anlayışıyla Uludağ Üniversitesi’ni, hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik kalkınma hedeflerine daha yüksek katkı sağlayacak bir yapıya kavuşturmaya çalıştıklarını, TTO’nun takibini yaptığı 11 teknolojinin ticari değere dönüşecek olmasının bu anlamda büyük önemi olduğunu kaydetti.
Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (UÜ TTO), akademisyenlerin, lisans ve lisansüstü öğrencilerin üniversite bünyesinde gerçekleştirdikleri bilimsel araştırma ve projeler sonucunda ürettikleri "buluş", "yeni yöntem", "tasarım", "faydalı model" gibi ürünlerinin fikri mülkiyet haklarının korunması ve bunların ticarileşmesi konusunda hizmetlerini başarıyla sürdürüyor.
Bu kapsamda araştırmacı ve buluşçulara, çözüm ortaklarıyla birlikte, buluşlarının ön-araştırmasının yapılması, patent başvuru dosyalarının hazırlanması, patent başvuruların takibi, bu süreçler için yararlanılabilecek mevcut hibe ve desteklerin sağlanması konularında ücretsiz hizmet veren UÜ TTO, ticari potansiyeli olduğu düşünülen patentlerin ulusal ve uluslararası başvuru maliyetlerini de karşılıyor. UÜ TTO, 1513 Programı kapsamında 2014 yılından itibaren TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.
11 PATENT TİCARİLEŞMEK ÜZERE
UÜ TTO halen, Uludağ Üniversitesi akademisyenlerinden gelen 134 patent başvurusunu değerlendirmeye alıp takibini sürdürüyor. Takibi sürdürülen patentlerden 11’i ise yakında ticarileşecek. Ticarileşme süreçleri tamamlanmak üzere olan patentler arasında, otomotiv, tıp, çevre ve yüksek teknolojiye yönelik önemli projeler de yer alıyor.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv