Dünya Emekçi Kadınlar Günü adına düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Kadın Müzisyenler ve Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık" başlıklı söyleşi için Bursa Uludağ Üniversitesi’ne (BUÜ) gelen Prof. Dr. Ahmet Makal, burada yaptığı konuşmasında kadın-erkek eşitsizliği konusunda önemli tespitlerde bulundu.
Sosyal politika alanında Türkiye’de önemli çalışmalara imza atan ve aynı zamanda Radyo programları ve müzik yazıları ile de sanat camiasının çok yakından tanıdığı Prof. Dr. Ahmet Makal, "Siyah'tan Mor’a" şiarıyla, 6 Mart Cuma günü BUÜ’de düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Kadın Müzisyenler ve Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık" başlıklı söyleşiye katıldı. Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan program bilim ve sanata gönül veren Bursalılar tarafından yoğun bir ilgiyle takip edildi. Etkinlik öncesinde farklı fakültelerde çalışan öğretim üyelerinden oluşan ‘Mutlu Kadınlar Topluluğu’ tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi, izleyicilerden tam not aldı.
DÜNYAYI KADINLAR KURTARACAK
Özellikle klasik müzik alanında yaptığı çalışmalar ile sanat camiasının çok yakından tanıdığı Prof. Dr. Ahmet Makal, BUÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Topluluğu ile Çok Sesli Müzik Topluluğu’nun ortaklaşa gerçekleştirdiği "Dünyada ve Türkiye'de Kadın Müzisyenler ve Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık" başlıklı söyleşi programına katıldı. Programda kadın emeği konusunda çok uzun çalışmalar yaptığını ve bu alanda iki makalesinin yayımlandığını açıklayan Prof. Dr. Ahmet Makal; “Kadın emeği ile uğraşırken, ne kadar büyük bir adaletsizlikle karşı karşıya kalındığını gördüm. İnsanlık, tarihi boyunca çok fazla eşitsizlik görmüştür. Ancak insanlık tarihinin yaşadığı en büyük eşitsizlik; kadın erkek eşitsizliğidir. Çünkü en uzun süren eşitsizlik bu eşitsizliktir. Köle ile sahibi arasındaki ilişki de eşitsiz bir ilişkidir ama dünya üzerinde kölelik ortadan kalkmıştır. Ancak kadın erkek eşitsizliği tarihin her döneminde olmuştur ve günümüzde de var olmaya devam etmektedir. Dünyayı kurtarmak diye bir tabir var. Ben çok inanmıyorum. Ancak dünyayı kurtarırsa kadınların kurtaracağını düşünüyorum” diye konuştu.
SANAT VE MÜZİK ALANINDA DA EŞİTSİZLİKLER VAR
Kadın erkek eşitsizliğinin sadece fabrikada, toprakta veya büroda olmadığının altını çizen Makal; “Gözümüzü nereye çevirirsek çevirelim orada kadın erkek eşitsizliği görüyoruz. Hayatın her alanında bu eşitsizlik maalesef var. Sanat alanı da bunlardan bir tanesidir. Müzik ve sanat alanında da hayatın diğer alanlarındaki gibi kadın erkek eşitsizliği var. Hayatı boyunca bilim ve sanatı bir arada götürmek isteyen biri olarak, kadın emeği üzerine çalışmalarımı sanat ve müzik alanına uzatmaya çalıştım. Bu benim uzun yıllardır yaptığım bir çalışma. Konuşmamdaki ayrıntıları yeni makalemde yayımlayacağım” diyerek klasik müzik alanında kadın besteciler, orkestra şefleri ve orkestra sanatçılarıyla ilgili bilgiler aktardı.
SANAT VE BİLİM SEVERLERDEN YOĞUN İLGİ
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Topluluğu ve Çok Sesli Müzik Topluluğunun ortak etkinliği olarak, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden Dr. Maviş Yıldırım ile Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Özeke’nin organizasyonuyla ve Prof. İsmail Bozkaya moderatörlüğünde düzenlenen etkinliği bilim ve sanata gönül veren çok sayıda vatandaş takip etti.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv