Bilimsel bilgi, öğrenci ve akademisyenin elinin altında
Bilginin hızla çoğaldığı günümüzde Uludağ Üniversitesi, akademisyen ve öğrencilerinin güvenilir bilimsel bilgiye ulaşmaları için elektronik veritabanlarını her geçen gün zenginleştiriyor.
Uludağ Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, bütçesinin yüzde 80’ini veritabanlarına ayırıyor. 2016 yılı başında koleksiyonuna tıp, mühendislik, otomotiv, hukuk ve din bilimleri gibi alanlardaki çok önemli yayınları kapsayan yeni veritabanı aboneliklerini ekleyen Üniversite, böylece abonesi olduğu veritabanı sayısını 74’e çıkararak, 30 binin üzerinde E-Dergi ve 200 binin üzerinde E-Kitap aboneliğine ulaştı.
Koleksiyona yeni eklenen veritabanları içerisinde; dünyanın en geniş inşaat mühendisliği araştırma ve uygulama makaleleri, kitap ve konferans tutanaklarının tam metinlerini içeren; fen, sağlık ve teknik alanlarda 80’den fazla yayınla dünyanın öncü dijital yayıncılarından; Otomotiv, havacılık ve ticari araç sektörlerinde uzmanlar tarafından yazılmış teknik araştırmalar, makaleleri içeren ve ayrıca biyokimya, biyoteknoloji, hücre biyolojisi, görüntüleme-radyoloji, moleküler tıp, farmakoloji-toksikoloji, kanser araştırmaları, biyoenformatik, immunoloji, mikrobiyoloji ve genetik - genomik alanlarında 45.000’in üzerinde deney protokolü ve Methods in Molecular Biyoloji serisi kitaplarından oluşan kapsamlı veritabanları bulunuyor.
Kütüphanenin sahip olduğu akademik (elektronik) veritabanları hizmetinden; Uludağ Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, VPN (Virtual Private Network)-(Kişiye Özel Ağ) aracılığıyla kampüs dışından da özgürce yararlanabiliyor.
Uludağ Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ayrıca, akademik veritabanı koleksiyonunun daha verimli ve işlevsel kullanımını arttırmak ve bu anlamda akademisyen ve öğrencilerde farkındalık oluşturmak için veritabanı eğitimleri de yapıyor.
2016 YILINDA HİZMETE SUNULAN YENİ VERİTABANLARI
1. ASCE Journals, Ebook, Standards
a. ASCE Library:
i. Dünyanın en geniş inşaat mühendisliği araştırma ve uygulama makalelerinin tam metinlerini içeren ASCE Online Research Library, tüm inşaat mühendisliği disiplinlerini kapsamaktadır.
ii. 1983 yılından günümüze kadar yayınlanan 37 adet ASCE dergisinde 63,000 üzerinde makale
iii. 2000 yılından günümüze dek olan 452 ASCE Proceedings 43,000’in üzerinde teknik makale içerir.
b. ASCE Konferans Tutanakları
i. Dünya çapında en önemli konferanslarda sunulan teknolojileri takip eder ve kullanıcılarınızı alanlarındaki gelişmelerden uzak kalmamasını sağlar.
c. ASCE E-kitapları ve standartları
i. Bugünün mühendislik metotları ve teknolojileri hakkında, tasarımdan uygulamanın sahada planlanmasına en ileri bilgi ve kılavuzları sağlar. Kapsam inşaat mühendisliğinin tüm konu alanlarını, inşaat, yapı, taşıma, jeoteknik, çevre, su kaynakları ve profesyonel uygulamalar dahil içerir.
Erişim linki: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/259
2. Mary Ann Liebert
a. Fen, sağlık ve teknik alanlarda 80’den fazla yayınla dünyanın öncü dijital yayıncılarındandır. Özellikle insan genomu ve doku mühendisliği alanında yaptığı yayınlar, araştırmacılar için son derece önem arz etmektedir.
b. Alanları: Biyomedikal Araştırmalar, Biyoteknoloji, Klinik Tıp ve Cerrahi, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Eğitim, Hukuk ve İdare, Çevre Etüdleri, Yaşam Bilimleri, Nörolojik Bilim, Filantropi, Psikoloji, Beşeri ve Sosyal Bilimler, Toplum Sağlığı ve İdaresi, Teknoloji ve Mühendislik.
Erişim linki: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/259
3. SAE Digital Library (SAE TECHNICAL PAPERS 1998-en güncel)
a. Otomotiv, havacılık ve ticari araç sektörlerinde uzmanlar tarafından yazılmış teknik araştırmalar, makaleleri içermektedir.
Erişim linki: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/259
4. SPIE Digital Library
a. Astronomi ve Astronomik Optik, Biomedikal Optik ve Medikal Görüntüleme, İletişim ve Bilgi Teknolojileri, Savunma ve Endüstriyel Algılama, Elektronik Görüntüleme ve İşleme, Mikro ve Nano Teknolojiler, Optik ve Elektronik Optik konularını içermektedir.
Erişim linki: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/259
5. Qur’anic Studies Online
a. 4 Kaynaktan oluşmaktadır.
i. Encyclopaedia of the Qurʾān
1. Kuran terimleri, görüşler, kişilikler, yer adları, kültürel tarih ve Kuran çalışmaları ile ilgili en önemli konularda yazılmış kutsal kitap yorumlarını içeren ansiklopedik sözlüktür. 5 cilt içerisinde 1,000’e yakın kayda erişim imkânı vermektedir. Kuran hakkında batı dillerinde yayınlanan ilk ve en geniş referans çalışmasıdır. Batı ülkelerinde 1537- 1840 yılları arasında basılmış 40 adet Kuran’a Arapça ve diğer dillerde erişim sağlamaktadır
Erişim linki: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/259
ii. Dictionary of Qurʾanic Usage
1. Dictionary of Qur'anic Usage; Kur’an kullanımında tam aranabilir Arapça - İngilizce sözlük, uzun süreli Kur’an çalışmalarında bulunmuş akademisyenlerin yorumlarıyla birlikte şimdi online olarak erişime sunulmaktadır. Her kelime anlam açıklamalarını içermektedir, anlamı desteklemek için görsel örnekler sağlanmaktadır. Anlamlardaki nüans farkları da kullanım durumuna göre sıklıkla açıklanmaktadır. Dictionary of Qur'anic Usage veritabanı online versiyonu tam aranabilir formatta Arapça ve İngilizce olarak erişim kapsamındadır.
Erişim linki: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/259
iii. Qurʾān Concordance
1. The Qurʾān Concordance kullanıcıların Kur’an metin bölümlerini hatta küçük parçalarını tanımlamalarına yardımcı olan bir kaynaktır. Qurʾān Concordance (QC) kullanımı altyapıda yer alan bazı kavramların anlaşılmasını gerektirmektedir.
Erişim linki: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/259
iv. Early Western Korans Online
1. Yayın sayısı: 62
2. Kullanılan diller: Arapça, Latin, Almanca, Fransızca, Flemenkçe, İbranice..
3. Lokasyonlar: Bayerische Staatsbibliothek, Munich; Württembergische Landesbibliothek, Stuttgart; Amsterdam University Library, Amsterdam; Provincia Veneta di S. Antonio di Padova dei Frati Minori, Venice; Universitätsbibliothek Erlangen- Nürnberg, Erlangen; Universitätsbibliothek München. Munich; Zentralbibliothek Zürich, Zurich
4. Bu koleksiyon Avrupa’da 1850’den önce basılmış tüm sayıları ve 1860’lardan itibaren Arapça’dan direkt çevrilmiş tüm tercümeleri içermektedir. İkinci dillerden çevrilmiş tercümeler arasında Almanca ve Flemenkçe tam olarak sunulmaktadır. Kısmi baskılarda tipografik ya da akademik olarak en ilginç olanlar burada sunulmaktadır. Bu koleksiyon 8 dilde Kur-an ve Kur-an tercümelerini içermektedir. Oryantalistler, ilahiyatçılar, dil bilimciler ve kitap tarihçileri gibi birçok uzmanlık alanında çalışmakta olan bilim adamları tarafından yakinen takip edilmekte olan bir kaynaktır.
6. SpringerProtocols
a. SpringerProtocols biyokimya, biyoteknoloji, hücre biyolojisi, görüntüleme&radyoloji, moleküler tıp, farmakoloji & toksikoloji, kanser araştırmaları, biyoenformatik, immunoloji, mikrobiyoloji ve genetik & genomik alanlarında 45.000’in üzerinde deney protokolü ve Methods in Molecular Biyoloji serisi kitaplarından oluşan kapsamlı bir Protokol veritabanıdır.
Erişim linki: http://kutuphane.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/259
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv