Rektör Ulcay: “Üniversiteler sadece diploma veren kurumlar olmamalı”
Üniversitelerin mesleki eğitim vermesinin yanı sıra öğrenciye Ar-Ge’yi, buluş yapmayı ve bu buluşları sektöre pazarlamayı da öğretmesi gerektiğini söyleyen Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “Artık üniversiteler sadece diploma veren bir kurum olmaktan çıkarılmalıdır” dedi.
UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Bursa İl Müdürlüğü’nün yurtlarında kalan üniversite öğrencileri ile bir araya geldi. KYK İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘Kariyer Sohbetleri’ konulu söyleşilerin ilk konuğu Rektör Ulcay oldu. KYK İl Müdürü Hüseyin Uysal, UÜ Dekanları, akademisyenler, KYK çalışanları ve çok sayıda öğrencinin katıldığı programda Prof. Dr. Yusuf Ulcay, bilgi ve tecrübelerini paylaştı.
GİRİŞİMCİLİK İSTEĞİ SÖZDE KALMASIN
Kariyer Sohbetleri programında genç nüfusun ülkedeki en önemli potansiyellerinin başında geldiğini vurgulayan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, gelişmiş ülkelere oranla genç nüfusun Türkiye’de çok daha yüksek olduğunu söyledi. genç nüfusun çok olmasının her zaman avantaj yaratmayacağına da dikkati çeken Rektör Ulcay, “Toplumun bunca genç nüfusa iş imkanı oluşturması da gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde istihdam edilmek isteyen genç nüfus oranı yüzde 60’lar seviyesinde iken bizde bu oran tam tersi çıkıyor. Gençlerimiz kendi işini kurmak istiyor. Girişimci olmak çok güzel bir şey. Ancak sadece sözde kalmasının kimseye bir faydası olmaz” diye konuştu.
ÜNİVERSİTELER SADECE DİPLOMA VEREN KURUMLAR OLMAMALI
Üniversite olarak, eğitime, bilime ve Türkiye’nin geleceğine daha fazla katkı yapmak için 3. Nesil Üniversite hedefini ortaya koyduklarını belirten Rektör Ulcay, sadece mezun eden, diploma veren ya da meslek öğreten bir üniversite olmanın ötesinde artık eğiten, öğreten, meslek sahibi yapan, araştıran, buluş yaptıran ve bu buluşları ticari olarak satabilmeyi öğreten bir üniversite modeli oluşturmak istediklerini kaydetti. Artık üniversitenin sadece diploma veren bir kurum olmaktan çıkması gerektiğinin altını çizen Ulcay, “Öğrenci sayımız çok fazla, öğretim üyesi sayımız ise yetersiz. Peki, bu kadar öğrenciye eğitim verecek, bunun yanında bilimsel araştırma yapacak ve boş zamanlarında sektörel çalışma yapacak akademisyenimiz olmazsa biz nasıl teknoloji üreteceğiz? İşte bu sorunu açıköğretim fakültesi ile kısmen çözmemiz mümkündür. Biz de bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Ders yoğunluğu azalan akademisyenlerimizin bilimsel çalışmalar yapmasının önünü bu şekilde açmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv