Türkiye’nin öncelikli alanlarında sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesine yönelik TÜBİTAK tarafından başlatılan “Sanayi Doktora Programı” kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi 13 farklı Ar-Ge Merkezi ile 13 farklı faaliyet alanında 55 doktora öğrencisi yetiştirecek.
Doktora tez çalışmaları kapsamında 49 öğretim üyesi tez akademik danışmanı olarak görev alacak. Doktora öğrencilerine en fazla 5 yıl süre ile aylık 4500 TL burs verilecek. Destek alan projelerde bursiyerlerin seçimi üniversiteler ve sanayi kuruluşları tarafından yapılacak. Bu öğrencilerin doktora öğrenimlerinin sonrasında sanayide istihdam edilmelerine yönelik 3 yıl boyunca istihdam desteği de sağlanacak. Bu kapsamda yapılan çalışmaları BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay şu şekilde özetledi: “Türkiye’de binin üzerinde Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ancak bu merkezlerde bin tane doktoralı araştırmacı çalışmıyor. Uludağ Üniversitesi, Bursa’da AR-GE merkezi bulunan 40 firmayı gezerek 20 tanesiyle anlaşmaya vardı. Bu anlaşmayla Türkiye bugüne kadar sıkıntı çektiği nitelikli araştırmacı meselesini halletmiş olacak”.
Firmalarla protokol imzalayan Rektör Ulcay; “Bursa Uludağ Üniversitesi olarak 3’üncü nesil üniversite vizyonunu kendimize misyon edinmiştik. Üniversitede yapılan araştırmaların ilgili sektörlerde kullanılması gerekiyor. Bunun yolu üniversitenin iş dünyasıyla ortak çalışması. Hükümetimizin hedefi, üniversitelerin bulundukları bölgelerde öncelikli olmak kaydıyla ilgili sektörlerle ortak çalışmalar yapması. Bununla alakalı birçok argümanı üniversitenin önüne sundular. Bunlardan bir tanesi de, merkezlerin ilgili sektörlerle beraber çalışması. Üniversitemizin bünyesinde 30’a yakın uygulama ve araştırma merkezi var. Bunların bir kısmı üniversitenin içindeki çalışmaları organize ederken, önemli bir kısmı da sektörlerle beraber çalıştığı zaman ancak fonksiyonel olacak. Malzeme Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Tohumculuk Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Enerji Uygulama Araştırma Ve Araştırma Merkezi Ve Genetik Uygulama Araştırma Merkezini bu şekilde kurguladık. Böyle devam edeceğiz. Bugüne kadar yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı” dedi.
Bu kapsamda ortak çalışılacak firmalar: Ermetal Otomotiv ve Eşya Sanayi Ticaret A.Ş., Polyteks Tekstil, Grammer Koltuk Sistemleri, Emre Makina, Aktaş Hava Süspansiyonları A.Ş., Korteks Mensucat San. Tic. A.Ş., Coşkunöz Kalıp Makina San. ve Tic. A.Ş, Sütaş Süt Ürünleri A.Ş., TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş., Emko Elektronik San. Tic. A.Ş., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş, TUSAŞ Havacılık ve Uzay San. A.Ş., B Plas Bursa Plastik; Metal,İnşaat, Enerji,Madencilik, Jeotermal ve Turizm San. ve Tic. A.Ş.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv