Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Alper Susurluk’ un yürütücülüğünü yaptığı “Türkiye'de Tespit Edilen Entomopatojen Nematod Heterorhabditis bacteriophora Izolatlarının in vitro Ortamda Hibritleme ile Yüksek Sıcaklığa ve Su Kaybına Toleranslı Yeni Irklarının Elde Edilmesi ve Bu Irkların Biyolojik Mücadeledeki Etkinliklerinin ve Topraktaki Kalıcılıklarının Araştırılması” isimli 110O161 numaralı TÜBİTAK-TOVAG-1001 projesi, TÜBİTAK- Tarım, Orman ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Ekim 2018’de TÜBİTAK Proje Performans Ödülüne (PPÖ) layık görüldü.
Ülkemizde ilk kez yapılan bu çalışmayla hibritleme yoluyla, yerli orijinli ve daha üstün özelliklere sahip yaklaşık 1 mm uzunluğundaki faydalı yeni iplik solucan (Entomopatojen Nematodlar) ırkları elde edildi. Bu iplik solucanlarını kullanarak doğaya ve insana hiçbir zararı olmadan tamamen organik olarak böcekler ile biyolojik mücadele edilebiliyor. Bu sayede toksik etkiye sahip böcek ilaçlarının kullanımı azaltılıyor. Ayrıca, bu projeden elde edilen yeni yerli üstün ırklar sayesinde dışa bağımlı olmadan ticari üretime de önemli bir alt yapı oluşturuldu.
EN İYİ PERFORMANSLI PROJE
Yürütücü ve iki bursiyerden oluşan proje ekibi, böcek ilaçlarının kullanımını azaltacak olan yeni solucan ırkı projesiyle, TÜBİTAK’tan proje performans ödülü de aldı. Ödül, söz konusu proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda; 1 patent, 2 yükseklisans tezi, SCI kapsamındaki dergilerde 6 makale yayınlanması, uluslararası kongrede 1 sözlü ve 2 poster bildiri, ulusal kongrede 2 sözlü ve 2 poster bildiri sunulması, ayrıca 1 de proje yapılması nedeniyle verildi.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv