TÜBİTAK, ülkemizin 2023 yılı öncelikli alan hedefleri kapsamında, sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağını üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesine yönelik 2244 Sanayi Doktora Programı adıyla yeni bir destek başlattı.
Program kapsamında özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini teşvik etmek amacıyla, doktora öğrencilerine yönelik burs ve özel sektöre yönelik istihdam desteği verilecek. Bu sayede hibe, destekler ve yatırım destekleriyle hedeflenen teknolojik dönüşümün sağlanması ve değer zincirinde istenilen seviyelere ulaşılması için kritik önem arz eden insan kaynağının, nicelik ve nitelik olarak iyileştirilmesi hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda firmaların ihtiyaçları merkeze alınacak, firmalar ile işbirliği içinde kritik doktoralı insan kaynağının yetiştirilmesi sağlanacak.
Sanayi Doktora Programı çağrısına yurtiçinde doktora eğitimi veren devlet veya vakıf yükseköğretim kurumları, 6550 sayılı kanun kapsamında yeterlik almış araştırma altyapıları ve özel sektör kuruluşlarının işbirliği ile başvuru yapılabilecek. 5746 sayılı kanun kapsamındaki Ar-Ge/tasarım merkezleri ve teknoparklar bünyesindeki sermaye şirketleri ile özel sektör kuruluşları projeye dâhil olabilecek.
REKTÖRDEN ÖĞRENCİLERE ÇAĞRI
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Hockenberger ile birlikte doktora öğrencileriyle bir toplantı yaparak, Sanayi Doktora Programı’nı tanıttı, soruları yanıtladı.
Rektör Prof. Dr. Ulcay, dünyada en fazla doktora ve yüksek lisans mezunu bulunan ülkelerden birinin ABD, diğerinin de Çin olduğunu belirterek “Bugün Çin’de bin kişilik nüfusa karşılık var olan doktora mezunu sayısı 2.2 kişi olarak görünüyor. ABD’de bu sayı 1.7 olarak tespit edilmiş. Avrupa’da 1.5 ve Japonya ile Güney Kore’de bu sayı 1.1. Türkiye’de ise 0.4 olarak devam ediyor. Avrupa’nın öğrenci olarak en kalabalık iki ülkesinden birisiyiz. Türkiye’de 118 bin dolayında doktora öğrencisi var. 2023 hedefi ise 250 bin. İki katına çıkartmak gerekiyor. Her üniversite iki katına çıkartırsa, her üniversite kendine bunu vazife edinirse Türkiye’nin vizyonunu ancak yakalarız. Öğrencilerimize buradan çağrım; lisans eğitimi ile yetinmeyin, lisansüstü ile devam edin. Devletimizin çok sayıda desteği var” dedi.
Rektör Prof. Dr. Ulcay, doktoralı araştırmacı sayısı artırılmak hedefleniyor ancak bunları üniversiteler istihdam edemiyor. Doktora öğrenciliği bittiği anda asistanlığı sona eriyor. 2244 programıyla bu araştırmacıları sektöre kazandırmaya çalışacağız. Devlet, yıl boyunca bu öğrencilere destek verecek. Ar-Ge merkezleri olan sektörler de, doktoralı araştırmacıya verilecek desteğin yüzde 25’ini karşılayacak. Bursa bu konuda şanslı çünkü 230 civarında ar-ge merkezi olan veya ULUTEK’te arge yapan şirket var. Biz şu anda 5 kişiyi işbaşı yaptırdık. Firmalarla gidip görüşeceğiz. Sizler de hangi alanlarla ilgileniyorsanız, sektörün ihtiyaç duyduğu konularda çalışabileceksiniz” dedi.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Hockenberger de, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı hakkında bilgiler verdi. Uludağ Üniversitesi’nin 3. Nesil üniversite olma hedefiyle hareket ettiğini ve bu nedenle araştırmayı önemsediklerini anlatan Prof. Dr. Hockenberger, bu programın doktora öğrencileri açısından büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
2244 Programının iki türlü uygulanacağını belirten Hockenberger, “Birincisi, Üniversite-Sanayi İşbirliği Modeli. Bu modelde bir üniversite/araştırma altyapısı ile bir özel sektör kuruluşu biraraya geliyor. İkincisi de Rekabet Öncesi Üniversite-Sanayi İşbirliği Modeli. Bunda da üniversite/araştırma altyapısı ile en az iki özel sektör kuruluşu biraraya geliyor. Hangisi sizin için uygunsa ona başvurabileceksiniz” dedi.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
2244 Programına başvurmak için, doktora programı için tezli yüksek lisans derecesine, bütünleşik doktora programı için lisans derecesine sahip olmak gerekiyor. Halen yükseköğretim kurumunda doktora eğitimine devam edenlerin ise tez aşamasına geçmemiş olması isteniyor.
TÜBİTAK ÇAĞRISI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv