Bilge Mimar, Uludağ Üniversitesi’nde anıldı

Bilge Mimar, Uludağ Üniversitesi’nde anıldı

Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü 3 kez kazanma başarısı gösteren Türkiye’nin en önemli mimarlarından Turgut Cansever ve öğretileri, Uludağ Üniversitesi ile Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi ortaklığında gerçekleştirilen bir panel ile ele alındı.

UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen Bilge Mimar Turgut Cansever’i Anlamak isimli panele Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, MMG Genel Başkanı Murat Özdemir, UÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, MMG Bursa Şubesi Başkanı Ali Yılmaz, Şair-Edebiyatçı-Yazar Beşir Ayvazoğlu, Turgut Cansever’in kızı Emine Öğün Cansever, MMG Kurucu YK Üyesi Mehmet Osmanlıoğlu, YTÜ Öğretim Üyesi Şimşek Deniz, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

DEVASA KAYNAKLARA RAĞMEN SONUÇ ORTADA!

Panelin açılış konuşmasını yapan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, mimarlık mesleğinin yaşanan kentlere damga vurmak anlamına geldiğini vurgulayarak, “Mimarlık hayata şekil vermektir. Medeniyetin ölçütü mimarlıktır. Geçmişe dönüp baktığımızda, yüzlerce hatta binlerce yıl önce yaşamış medeniyetlerin, mimari açıdan ne kadar ileri ve özgün unsurlara sahip olduklarını hayretle görebiliyoruz. Bugün kendimize sormamız gereken en hayati sorular da burada ortaya çıkıyor. Biz gelecek kuşaklarımıza nasıl bir mimari yapı miras bırakacağız? Gelecek kuşaklar bizim dönemimizle ilgili kalıntıları incelediklerinde ne düşünecekler? Sanıyorum bu konuda pek iyi bir durumda değiliz. Günümüzde inşa edilen devasa sitelere, kentlerin inşaatı ve onarımı için ayrılan büyük kaynaklara rağmen sonuç ortadadır” dedi.

“CANSEVER’İ ANLAMAK, MİMAR SİNAN’I ANLAMAKTIR”

Planlama ve sanatsal mimariden yoksun kalan kentin insan hayatını çileye döndürebildiğine işaret eden Rektör Prof. Dr. Ulcay, binaların ve şehirlerin huzur ve mutluluk kaynağı yerine stres kaynağı haline geldiğinin altını çizdi. Şehirlerin gelişim ve yapılaşma baskısıyla kuşatma aldığına alındığını kaydeden Ulcay, “Bilge Mimar Turgut Cansever de sıradan bir mimar ve şehir plancısı olmanın ötesinde, işte bu sorunların sancısını çekmiş bir münevverdi. Türkiye'nin kültürel değişimi bağlamında, yaşadığımız kimlik bunalımı neticesinde karşı karşıya kaldığımız hoyrat şehirleşme anlayışına karşı mücadeleye adanmış bir ömür sürdü. Rahmetli Cansever’in bakışıyla mimarlık, güzellik duygusunu verme görevindeki bir sanattı. Zaman ve mekân bütünlüğü fikrin üzerine kurulu öz kültürümüzün değerlerinin hakkını vererek, nakilci bir Batı akımının ve kimliksizleşmenin karşısında durdu. “Bir sanat eseri, sanatçının varlık-kainat tasavvurunun eserine yansımasıdır. Bu özellikleri ile sanat, ahlak alanında yer alır” diyen Turgut Cansever’i anlamak, Mimar Sinan’ı anlamaktır” şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZDE NİCE CANSEVER’LER YETİŞECEK

Ağa Han Ödülü’nü 3 kere kazanmış bir mimarın Uludağ Üniversitesi bünyesinde anılmasının kendileri için büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen UÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk ise; “Turgut Cansever’i anmak ve anlamak biz meslektaşları için de çok önemli bir olgudur. Ben öncelikle panelin düzenlenmesinde her türlü desteği veren Rektörümüz sayın Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin, evlerinde saatlerce çalışarak öğrenebilecekleri bilgileri bu panel sayesinde belki de kolayca anlayabilecekler. Mimarlık, kentleri yaşatan ve geleceğe taşıyan bir meslek dalıdır. Bilge Mimar Turgut Cansever de bunu yapmıştır. İnşallah ülkemizde daha nice Cansever’ler yetişecektir” diye konuştu.

MMG Bursa Şubesi Başkanı Ali Yılmaz da Mimar Turgut Cansever’in eserlerinin ve fikirlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için böyle bir etkinliğe imza attıklarını vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde babası gibi mimar olan kızı Emine Öğün Cansever, Şair-Edebiyatçı-Yazar Beşir Ayvazoğlu ve YTÜ Öğretim Üyesi Şimşek Deniz, MMG Kurucu YK Üyesi Mehmet Osmanlıoğlu’nun moderatörlüğünde Bilge Mimar Turgut Cansever’i ve fikirlerini anlatan sunumlar gerçekleştirdiler.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-Kas-2015]

Haber Görüntüleme : 2.993 - 0