Uludağ Üniversitesi 7. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri başladı

 

                                                             

Uludağ Üniversitesi tarafından bu yıl 7. si düzenlenen Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri etkinliği başladı. 3-4 Nisan tarihleri arasında devam edecek etkinlikte Türkiye’nin her yerinden araştırmacılar, bilim insanları ve sektör temsilcileri bir araya gelecek.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın açılış törenine Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, kent protokolü, üniversite yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ÜNİVERSİTELERE 14 YILDA 330 MİLYAR TL

Kalkınma Bakanı Yardımcısı Yusuf Coşkun açış töreninde yaptığı konuşmasında Bakanlık olarak yenilik üretme kapasitesinin arttırılmasını hedeflediklerini söyledi. Bu hedefler doğrultusunda yükseköğretim kurumlarının yetiştirdiği nitelikli insan gücü ve Ar-Ge çalışmalarının büyük önem taşıdığını kaydeden Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun; “Yükseköğretim alanında önemli atılımlar yaptık. 2002 yılında 77 olan üniversite sayısını bugün 185’e çıkardık. Ülkemizin her ilinde en az bir üniversite bulunmaktadır. Öğrenci sayısı açısından bir değerlendirme yaptığımızda ise 2002 yılında 1.1 milyon olan örgün öğrenci sayısının bugün itibariyle 4 milyona yaklaşmakta olduğunu görüyoruz. Benzer gelişmeleri okullaşma oranı, öğretim elemanı sayıları ve yükseköğretime ayrılan bütçeler açısından da gözlemlemek mümkündür. Yine 2002 yılında yükseköğretime yatırım ve cari harcamalar için toplam 10,5 milyar TL ayrılmışken, 2018 yılında bu miktar 27,8 milyar TL’ye ulaşmıştır. Toplamda 2002-2018 döneminde reel fiyatlar bazında üniversiteler için 62 milyar TL’si yatırım amaçlı olmak üzere toplam 330 milyar TL kaynak tahsis edilmiştir” dedi.

AR-GE VE YENİLİK EKOSİSTEMİNİN BAŞ AKTÖRÜ ÜNİVERSİTELER

Üniversitelerin eğitim sisteminin odağında yer alan kurumlar olduğuna işaret eden Bakan Yardımcısı Coşkun; “Üniversitelerimiz aynı zamanda Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin de önemli aktörlerindendir. Yüksek büyüme performansı ve rekabet gücümüzün arttırılması için Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri kritik öneme sahiptir. 2002 yılında 1.8 milyar TL olan Ar-Ge harcaması 2016 yılında 24.6 milyar TL düzeyine ulaşmıştır. Üniversitelerimiz de 2016 yılı itibariyle toplam Ar-Ge harcamamızın yaklaşık yüzde 36’sını gerçekleştirerek bilim ve teknoloji alanındaki gelişimimize kritik katkılar vermeye devam etmektedir. Uludağ Üniversitesi; eğitim, araştırma ve bölgesel gelişme alanında yapmış olduğu katkılarla ülkemizin en köklü ve önde gelen üniversiteleri arasında yer almaktadır. Uludağ Üniversitesi’nin çalışmalarının ileri seviyeye taşınması, yapmış olduğu katkıların artarak devam etmesi için üniversitemize 2002 yılından bu yana 2018 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 889 milyon TL kaynak tahsis edilmiştir” diye konuştu.

DİJİTAL DEVRİM ÇAĞINDAYIZ

Bursa Valisi İzzettin Küçük ise konuşmasında Türkiye’de ihracatı yapılan ürünlerin kilogramının ortalama fiyatının 1.33 Dolar civarında olduğunu kaydetti. Kalkınmış bir ülkenin katma değer kattığı ürünlerinin ise kilogram ortalamasının 4 Dolar civarında olduğuna işaret eden Vali İzzettin Küçük; “Henüz daha kat etmemiz gereken epey mesafe var. Bu ihracat daha çok patates ve fındık satarak olmuyor, daha çok akıl ve bilgi satarak oluyor. Sanayi devrimini ıskaladık, geç kaldık. Arkadan katıldık. Onun da bir sürü sıkıntısını yaşıyoruz. Ancak şimdi bir dijital devrim var. Endüstri 4.0 dedikleri; nesnelerin nesnelerle haberleştiği, makinelerin birbirlerine komutlar verdiği bir sistem.  Böyle bir dünya var. Bunu ıskalamamamız lazım. Bunun 15-20 yıl içerisinde çok değişik sonuçları olacak. Bütün geleneksel sanayiler çökebilir. Bu gelişmelere hazırlıklı olmalıyız. Hazırlığın başı da Ar-Ge, inovasyon ve eğitimle olacaktır” şeklinde konuştu.

2023 HEDEFLERİNE ÜRETEREK VE ÇALIŞARAK ULAŞACAĞIZ

Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de konuşmasında Türkiye’nin 2002 yılında 230 milyar Dolar gayri safi milli hasıla üreten bir ülke olduğu bilgisini verdi. Aynı yıl dünyanın en büyük şirketinin cirosunun 455 milyar Dolar olduğunu açıklayan Hüseyin Şahin; “Türkiye’nin 60 milyon insanıyla çalışarak üreterek oluşturduğu ekonomi, bir Amerikan şirketinin yarısı kadardı. Biz 15 yılda insanımıza güvendik, üretim gücünü destekledik ve bugün 865 milyar Dolar civarında bir gayri safi milli hâsıla üretiyoruz. Dünyanın en büyük şirketinin cirosu da yine 450 milyar Dolar civarında seyrediyor. Demek ki çalışınca, üretince, insanınıza güvenince ve üretimi destekleyen politikalar oluşturunca ülkemiz kalkınıyor ve milli hasılamız artıyor. Ben 7 yıldır parlamentoda milletvekiliyim, bütçe komisyonunda 4 yıl görev yaptım. Orada bir şeyi çok iyi müşahede ettim; Türkiye, önüne hedefler koyan bir ülke. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimiz ülkenin önüne Cumhuriyetimizin 100. yılına ve bu topraklara gelişimizin bininci yılına ait hedefler koymaya başladı. Bunların içerisinde 2023 hedefi var. Buna ulaşmak mümkün. Üreterek mümkün. Üretmek için de araştırmak ve geliştirmek gerekiyor. Yeni şeyler üretmek gerekiyor ki globalleşen dünyada kendinize yer bulup rekabet etmek gücünü elinizde bulundurabilesiniz. Bunu er ya da geç yapacağız. Kaynağımız beşeri sermayemizdir” dedi.

İYİ FİKİRLER ÖDÜLLENDİRİLECEK

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise açılışını yaptıkları 7. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri etkinliğinin Ar-Ge ve inovasyon kültürünün toplumun tüm katmanlarına yaygınlaşması adına büyük değer taşıdığını kaydetti. Türkiye’nin farklı kurum ve kuruluşlarından akademisyen ve uzmanların etkinlikte yer alacağı bilgisini veren Rektör Yusuf Ulcay; “Katılımcılarımız bizlerle önemli paylaşımlarda bulunacaklar. Ulusal ve Uluslararası alanda uzman isimlerin katılımıyla düzenlediğimiz etkinlik kapsamında, yeni fikir ve projelerin oluşturulması, proje çıktılarının lisanslanması ve ürüne dönüştürülmesi de öncelikle hedeflerimiz arasındadır. Çünkü artık söylemden eyleme geçmemiz gerekiyor. Bu anlayışla iyi fikir iş projeleri ve girişimcilik yarışması ile birlikte patent görüşmeleri de gerçekleştireceğiz. İyi Fikir Yarışması ile de girişimci ruha sahip insanlarımızın iş dünyasının ilgisini çekebilecek ticarileşme potansiyeli yüksek proje ve fikirlerinin hayata geçmesine destek sağlamaya ve ödüllendirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Rektör Ulcay, açılış töreninin ardından protokol üyelerine kültür merkezi girişinde açılan stantları ve fotoğraf sergisini gezdirdi. Ziyaretçiler, etkinlik boyunca farklı üniversite ve kurumlardan gönderilen projeleri de inceleyebilecek.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [03-Nis-2018]

Haber Görüntüleme : 3.452 - 0