Yeni düzen arayışları üniversitede tartışılıyor
Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün düzenlediği VII. Uluslararası İlişkiler Konferansı Uludağ Üniversitesi’nde başladı.
Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanlığı, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin de destek verdiği konferans, Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde 120 yerli ve yabancı uzmanın katılımı ile gerçekleştiriliyor. Konuşmacıların, hazırladıkları sunumlar ‘Uluslararası Sistemde Yeni Düzen Arayışları’ başlığı altında uluslararası ilişkilerin güncel konularını tartışıp yeni bakış açılarını ele almaya çalışacak.
TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ KONUMU YENİDEN ÖN PLANA ÇIKTI
Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde iki gün boyunca sürecek olan ve Türkiye’deki etkin stratejik araştırma merkezlerinin paneller düzenleyerek katıldığı uluslararası konferansın açılış töreninde konuşan UÜ Rektör Danışmanı ve İİBF Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, konferansın adını belirlerken uzun bir süre düşündüklerini kaydetti. Geçen yıldan beri farklı konjonktürlerin ön plana çıktığına işaret eden Prof. Dr. Tayyar Arı, “Dünya üzerinde askeri güce dayalı egemen devlet anlayışının kendini yeniden empoze etme çabası içerisinde olduğunu görüyoruz. Dolayısı ile böyle bir yapıda hukukun, adaletin, barışın ve sivil toplumun öne çıktığı bir yeni düzen arayışının ne kadar mümkün olduğu hepimizin bu konferansta sorgulaması gereken önemli bir soru olacak. Bundan sonra da bilim çevrelerini oldukça meşgul edecek temel bir sorun gibi önümüzde duruyor. Yeni konjonktürel durumun Türkiye’nin bölgedeki konumunu yeniden ön plana çıkardığını görüyoruz. Bunların hepsini ve çözüm önerilerini 2 gün sürecek konferansımızda tartışacağız” dedi.
EN ÖNEMLİ SORUN ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce ise yaptığı açılış konuşmasında dünyanın yeni bir buhran döneminde olduğunu vurguladı. Mezhepsel, dini ve terörist çatışmaların her tarafa sıçradığına işaret eden Prof. Dr. Mehmet Yüce, “Şu anda gördüğümüz üzere mevcut yönetim ve kurallar ile bu sorunların çözülmesi mümkün görünmüyor. Ancak sorun gitgide büyüyor. Türkiye açısından baktığımızda da sorunların kapımıza dayandığını, hatta içimize girdiğini görüyoruz. Bir ekonomist olarak şu anda Türkiye’nin en önemli sorununun ekonomi değil, uluslararası ilişkilerden kaynaklanan sorunlar olduğunu düşünüyorum. Bu sorunları çözmek tek taraflı olmaz. Birbirine zıt görünen çok sayıda olgu ile karşı karşıyayız. Diğerlerinde olduğu gibi bu sorunları da çözmenin tek yolu bilimsel açıdan bakarak çözüm önerileri üretmektir. Bugünkü toplantı da bu açıdan büyük önem taşıyor. Düzenleyenlere ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından başkanlığını Prof. Dr. Tayyar Arı’nın yaptığı ilk oturuma geçildi.
21-22 Kasım tarihleri arasında Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleştirilecek sunumların bazılarının konu başlıkları şöyle:
“Kalpleri ve Zihinleri Kazanma Aracı Olarak Kamu Diplomasisi ve Çin Örneği”, “Çin’in Savunma Stratejisi Bağlamında Uluslararası İlişkilerde Yeni Denge Arayışları”, “Çin’in Nükleer Doktrini ve Kapasitesi”, “Çin Dış Politikasının Kurucu Referansı: Barış İçinde Bir Arada Yaşamanın Beş İlkesi”, “Uluslararası Sistemde Yeni Düzen Arayışları Çerçevesinde ABAD'ın Tahkim Prosedürü”, “Uluslararası İnsan Hakları Sisteminde Hükümet Dışı Örgütlerin Rolü”, “Kozmopolit Barışın Yolunda: Koruma Sorumluluğu'nda Küresel Vicdan Arayışı”, “Gözlemler Işığında Kırım’da Son Durum”, “Ukrayna Krizi’nin Karadeniz Güvenliğine Etkileri”, “Karadeniz’deki Güncel Gelişmelerin Rus Dış Politikasının Diğer Alanlarına Yansımaları”, “Ekonomik Yaptırımlar Sonrası İran Ekonomisindeki Donuşumun Türkiye ve Dünya Ekonomisine Etkiler”, “Yükselen Güçler ve Küresel Etkinlik: Orta Doğu’da Bir Aktör Olarak Brezilya”, “Arap Baharı’nın 5. Yılında Türk Dış Politikası: Bölgesel Aktör Olmak mı, Değerli Yalnızlık mı?”, “Ortadoğu’da Mezhepler Üstünden İran – Suudi Arabistan Güç Mücadelesi”, “Uluslararası İlişkilerde Devletlerin Değişen Güven(siz)lik Algısı: Yeni Bir Mücadele Alanı Olarak Siber Savaşlar ve Siber Caydırıcılık”, “Üçüncü Dünya Savaşı Eşiğinde Orta Doğu”, “Orta Doğu'nun Ortaçağı”, “Orta Doğu Yeniden Kurulurken Kimlik Siyasetinin Dönüşü”, “Göç Hareketi ve Bölgesel Güvenlik”, “Mülteci Krizi Ve Ortak Avrupa’nın Yeni Zafiyeti”, “Orta Doğu’da Selefilik Tehlikesi ve Dini Radikalizm”, “Orta Doğu’da Ekonomik Çıkar Çatışmaları”, “Ortadoğu’da Yeni Düzen Arayışı: Yeni Toplum Düzeni.”
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv