Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan Hemşireler, Dünya Hemşireler Haftası’nı kutladı.
Rektörlük A Salonu’nda gerçekleşen kutlamaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin Tunca, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Yakup Canıtez, Başhemşire Muazzez Altay, öğretim üyeleri ve hemşireler katıldı.
Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, bir işi kaliteli yapan şeyin gönül muhabbeti ve erdem olduğuna işaret ederek, hemşireliğin de gönül muhabbeti ile yapıldığında değerli olduğunu söyledi. Dünyaya bakışı insanın iç dünyasının belirlediğini anlatan Yücedoğru, “İnsana değer verilmeden, muhabbet olmadan hizmet veriliyorsa o hizmet kuru bir hizmetten ibarettir. Hiçbir erdem parayla satın alınamaz” dedi.
Başhemşire Muazzez Altay, Tıp Fakültesi 750 klinik, 90 yoğun bakım, 72 günübirlik olmak üzere toplam 912 yatak kapasitesi ile özellikli ve üst düzey bakım gereksinimi olan hastalara 7/24 hizmet verdiklerini, ayrıca yataklı alanlar dışında ameliyathane, acil, diyaliz, kemoterapi, radyoterapi, tüp bebek ve girişimsel alanlarda hemşirelerin görev yaptığını belirtti.
Hastanede hemşire iş gücü planlamasının hasta sayısı, hastaların bakım gereksinimleri, çalışan hemşirelerin niceliği ve niteliği dikkate alınarak yapıldığını ifade eden Altay, “Yoğun Bakım Ünitelerinde hemşire/hasta oranını Sağlık Bakanlığı kriterlerine göre düzenlenmeye çalışmaktayız. Klinik ve yoğun bakım alanlarında Bakanlık kriterlerini yerine getirebilmemiz için 300 hemşire ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi.
Hemşireliğin sağlık sektöründe olmazsa olmaz ve kutsal bir meslek olduğunu vurgulayan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, yapılan anketlerde hemşirelerin yüzde 60’ının mesleğinden memnun olmadığını, bu memnuniyetsizliğin altında düşük ücret, risk, fazla çalışma, ilerleyememe gibi nedenlerin yattığını, kendilerine düşen görevin de bu koşulları düzeltmek olduğunu belirtti.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin Tunca, 1996 yılından bu yana hemşire yetiştiren okulun, 2016 yılı itibariyle hemşirelik bölümünden bin 448, sağlık memurluğu bölümünden 356 ve ebelik bölümünden de 120 olmak üzere toplam bin 924 öğrenciyi mezun ettiğini söyledi. Tunca, fakülte olarak yeni binalarına taşındıklarında daha nitelikli ve simülasyon ağırlıklı eğitim vereceklerini kaydetti.
BAHŞEKİMDEN 55 HEMŞİRE MÜJDESİ
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Yakup Canıtez ise hemşireliğin sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası ve en şefkatlisi olduğunu dile getirerek, hemşirelerin çalışma şartlarını daha da iyileştirmek için çalıştıklarını ifade etti. Başhekim Canıtez, 2015 yılında 100 kişilik hemşire kadrosu aldıklarını ancak buna karşılık 107 kişinin emeklilik vb. nedenlerle ayrıldığını, 1.5 yılda ortaya çıkan kadro açığı için 250 hemşire kadrosu daha istediklerini hatırlatarak, “Bugün size müjde veriyorum. Toplam 55 hemşire daha bir-iki ay içinde işe başlayacak. Bunun yeterli olmadığının farkındayız ama en azından bir nebze sizi rahatlatacaktır” dedi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hicran Yıldız da, hemşirelerin sadece yataklı sağlık kuruluşlarında değil, ayaktan tedavi merkezleri, işyerleri ve eğitim kuruluşlarında da görev aldığını, bu nedenle koruyucu sağlık hizmetlerinde önemli bir rol oynadıklarını vurguladı. Ülkemizin ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alındığında koruyucu sağlık hizmetlerinin daha da önem kazandığını belirten Yıldız, sağlık ve refah düzeyinin artırılması için herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Dünya Hemşireler Haftası kutlamasında Uzman Hemşire Zeynep İnam, mesleğin gelişimini anlatırken, hemşirelik öğrencisi Vahit Dalkızan da meslekten beklentilerini dile getirdi.
Törende emekli olan ve meslekte 20 yılını dolduran hemşirelere plaket ve teşekkür belgeleri verildi.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv