TÜBİTAK tarafından her yıl gerçekleştirilen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında düzenlenen Bursa Bölge Sergisi, Uludağ Üniversitesi’nde açıldı. Mete Cengiz Kültür Merkezi’ndeki sergide toplam 100 proje, bilimsel kurulun ve katılımcıların ilgisine sunuldu.
Bursa Protokolü, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı serginin açılışında konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, inovasyon, Ar-Ge ve markalaşma konusunda ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Marka olmayı herkesin arzuladığını, ancak Ar-Ge olmadan markalaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Rektör Yusuf Ulcay, “Ülkemizin ileriye dönük bir takım hedefleri var. Markalaşma ve Ar-Ge konusunda yatırım yapılmadığı müddetçe Türkiye’nin hedeflenen noktalara gelmesi mümkün değildir. Bu alanda yavaş yavaş artan bir ivme var. Ancak ülke olarak fason üretime ağırlık verdik. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge’ye ayrılan bütçe bakımından ülke olarak ilk defa Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde birine ulaşabildik. Gelişmiş olan ülkelere baktığımızda bu oranın yüzde 3 ve üzerinde olduğunu görüyoruz. Biz bu rakamları ayırsak bile onları yakalama şansımız yok” dedi.
REKTÖRDEN ÖĞRENCİLERE ‘HEDEFLERİNİZE ODAKLANIN’ TAVSİYESİ
Konuşmasında liseli gençlere ve öğretmenlere de seslenen Rektör Ulcay, “Özellikle geleceğimizi kurgulayacak olan öğrencilerimizin çok iyi yetiştirilmesi gerekiyor. Bunun için de öğretmenlerimizin çocukları teşvik etmesi gerekiyor. Bizim düşünen ve araştıran insanlara ihtiyacımız var. Kutsal kitabımızda bile düşünülmesi gerektiği vurgulanıyor. O yüzden araştırma ve geliştirmeye odaklanmalıyız. Bu sadece konuşularak ulaşılabilecek bir hedef değildir. Dünyanın her yerinde devletler öğrencileri bilimsel çalışmalara teşvik etmek adına özel bütçelerinden kaynaklar ayırırlar. Yarının yöneticileri, araştırmacıları olacak öğrencilerimize de mutlaka bu alanlara yönelmelerini tavsiye ediyorum. Gelecek planlamanızı çok iyi yapın. Lise hayatından başlayarak, üniversite sonunu hedefleyin. Ne kadar odaklanırsanız o kadar az enerji ile hedeflerinize kavuşursunuz. Ülke kaynakları da daha az harcanmış olacaktır” diye konuştu. Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi.
Toplam 12 bölgeden 14 bine yakın başvurunun olduğu yarışma kapsamında son aşamaya kalan 100 proje Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde 30 Mart Perşembe gününe kadar sergilenecek. Oluşturulan bilimsel kurul, 100 proje içerisinden eleme yapacak ve finale kalanlar yine Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenecek tören ile ödüllerine kavuşacak.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv