Uludağ Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi haftası nedeniyle Bir Milletin Uyanışı: Çanakkale Savaşı isimli panel düzenlendi.
Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Cephesi’nin dünya ve Türk tarihi üzerindeki etkilerinin ele alındığı panel Rektörlük Binası A Salonu’nda yapıldı. Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa’nın oturum başkanlığı yaptığı panelde Prof. Dr. Barış Özdal ve Okutman Hacer Karabağ konuşmayı olarak yer aldı.
Panelin açılışında konuşan oturum başkanı Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa, Çanakkale Savaşları’nın, Türk milleti adına üzerinden enine boyuna düşünülmesi gereken bir olaylar bütünü olduğunu söyledi. Çanakkale Savaşları’nın, 1683 yılındaki 2. Viyana Kuşatması sonrasında unutulmaya yüz tutan gerçekleri Türk milletine yeniden hatırlattığını belirten Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa; “Dünyadaki milletler içinde belki de en çok Türk milleti, kendi tarihinden çıkartacağı derslere muhtaçtır. Bu kapsamda; bilhassa Çanakkale Savaşları’na sahne olmuş alanları ziyaret ederken, hem 1915 yılının kan ve ateşle yoğrulmuş o günlerine gidebilmek, hem de bugünkü varlığımızı borçlu olduğumuz insanların akıl almaz mücadelesinin ne anlam ifade ettiğini düşünebilmek gerekiyor. Kendi tarihimizi iyi analiz ettiğimiz ve üzerinde düşündüğümüz zaman, tarihimiz içinde yer alan olayların geçmişteki ve günümüzdeki yansımalarının, aslında dünyayı da derinden etkilemiş nitelikte olduğunu görebiliriz. Yalnızca bize ait olduğunu zannettiğimiz bu olaylar nedeniyle dünyanın etkileşimi aslında öylesine derin olmuştur ki bugün içinde yaşadığımız her sorunun kökeni, geçmişte kaldığını zannettiğimiz bu olayların, günümüze taşıdığı sonuçlarda saklıdır” diye konuştu.
Konuşmacılarından Prof. Dr. Barış Özdal’ın katılımcılara Çanakkale Cephesi’nin Uluslararası Sisteme Etkilerinin Analizi’ni anlattığı panelde Okutman Hacer Karabağ ise Birinci Dünya Savaşı içinde Çanakkale Cephesi isimli sunumunu gerçekleştirdi. Panelin sonunda konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.
Uludağ Üniversitesi Türk Dünyası ve Kültürü Topluluğu ise 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü münasebetiyle yemekhane önünde öğrencilere Çanakkale menüsü ikram etti.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv