Sürgün edilişinin 72. Yılında Ahıska Türkleri, Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikle anıldı.
Uludağ Üniversitesi Avrasya Bilimsel Araştırmalar ve Kültür Topluluğu ile Bursa Ahıska Türkleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Ahıska Sürgünü 72.Yılı Anma Programı” Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Çeşitli parti ve STK’ların katıldığı etkinlik, şehitlerin anısına bir dakika saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Anma Programında, konuşanlar, Ahıska Türklerinin günümüzdeki sorunlarına değinerek resmi makamlara bu yönde harekete geçilmesi için çağrıda bulunuldu. Ahıskalı Türklerin 1944 yılında yaşadığı sorunlar ele alınarak; Ahıska Türklerinin, dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.
Sürgün zamanında görüntülenmiş Fotoğraf Sergisi ve Ahıska Türklerinin sürgün edilişini konu alan kitap sergisinin de açıldığı etkinlikte, Ahıska Türklerini konu alan belgesel bir film de gösterildi. Ahıska sürgünü Belgeseli katılımcıların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.
SÖZ SÜRGÜN TANIKLARINDA
Etkinlikte, sürgün tanıklardan İlimdar Abdullaoğlu ve Köşeli Resul söz alarak gençliğin vatana, toprağa, ay yıldızlı bayrağa ve Türklüğüne sahip çıkmasını istedi, Ahıskalı üniversite öğrencileri de sürgüne ilişkin şiirler okudu.
Oturum Başkanlığını GÖÇ-TÜRK Federasyon Başkanvekili Alaaddin İsmailoğlu’nun yaptığı, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi ve Ahıska Türkleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Uzm. Dr. Seyfeddin Buntürk, “Ahıska'dan Ahıska'ya Göç ve Sürgünler”; Azerbaycan’dan Ahıskalı Yazarlar Birliği Başkanı Cabir Halidov “Sürgün Sonrası yaşanan Trajik Hatıralar”; Kocaeli Üniversitesinden doktora öğrencisi Orhan Faik ise Ahıska Türklerinin Günümüzdeki Sorunlarını ele aldı.
Konuşmacılar, ağırlıklı olarak Türkiye’de, Ahıska Türklerine vatandaşlık verilmesi taleplerini yinelediler.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv