Orhaneli’ye patentli çamur kurutma sistemi

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. N. Kamil Salihoğlu tarafından geliştirilen ve patenti alınan ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanıldığı Kurutma Sistemi’, BUSKİ tarafından Orhaneli Atıksu Arıtma Tesisi’nde kullanılacak.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanıldığı Kurutma Sistemi teknolojisi, UÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Orakçı Makina İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş firmasına lisanslandı. Lisans sözleşmesi kapsamında üretilen patentli kurutma sistemi, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BUSKİ) bünyesinde bulunan Orhaneli Atıksu Arıtma Tesisi Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Çamur Kurutma Sistemi’nde kullanılacak.

Patentli projeyi şirketin kullanımına veren protokol Rektörlük A Salonu’nda imzalandı. Törene UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Orakçı Makine Şirket Vekili Özgür Yılmaz Süzer, patent sahibi Doç. Dr. N. Kamil Salihoğlu, BUSKİ yöneticileri, UÜ TTO yöneticileri ve öğretim görevlileri katıldı.

ULCAY: SEKTÖREL İŞBİRLİKLERİMİZ ARTACAK

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversite adına böylesi çalışmaların gurur verici olduğunu aktardı. Üniversite içerisinde üretilen bilimsel projelerin sektörlere tanıtılması ve pazarlanması gerektiğini vurgulayan Rektör Ulcay; “Teknoloji Transfer Ofisi’nin ilk vazifesi de bu olmalıdır. Bizler bilimden üretime, üretimden ekonomiye mottosuyla çalışıyoruz. Üniversitede ürettiğimiz, geliştirdiğimiz projeleri, hangi sektörü ilgilendiriyorsa o sektör ile buluşturabilmeliyiz. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde sektörlerle olan işbirliği seviyesi kazandıkları para ile ölçülecek. Dünya genelinde de bu uygulama yapılıyor. Üniversitenin ne kazandığına bakacaklar. Sektörler de üniversitenin kendisine ne kazandırdığına bakacak. Vakıf üniversiteleri bunu ciddi bir şekilde yapıyor. Uludağ Üniversitesi olarak önümüzdeki yıllarda sektörlerle olan işbirliklerini daha fazla göreceğiz” diye konuştu.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ise projenin Orhaneli Atıksu Arıtma Tesisi’nde hayata geçirileceğini, projeyle mevcut yüzde 20 katı madde içeren çamurun yüzde 60’lara çıkmasını hedeflediklerini belirten Çetinavcı, kurum için başarılı bir uygulama olacağına inandıklarını kaydetti.

PROJE YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLAYACAK

Proje sahibi Doç. Dr. N. Kamil Salihoğlu, patentin evsel, endüstriyel ve tehlikeli atık; büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan dışkısı; kompost, içme suyu ve atık su arıtma tesisi çamurları; nehir, göl ve liman dip sedimenti; tarımsal ve endüstriyel nitelikli ticari ürünlerin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak kurutulması için tasarlandığını söyledi. Salihoğlu, geliştirilen ürün sayesinde arıtma çamurlarının kurutulması için kullanılan mevcut teknolojilere oranla yılda %50 enerji tasarrufu sağlanacağını ve %80 daha az alana ihtiyaç duyulacağını ifade etti. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Ara-2016]

Haber Görüntüleme : 4.773 - 0