Kampüste dolaşacak otonom araç hedefi için ilk adım OTAGG’dan

Bursa Uludağ Üniversitesi Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG) kampüs içerisinde dolaşacak otonom aracın tanıtımını yaptı. Tasarlanan araç, TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisinde finale kaldı. 
OTAGG yönetiminde Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Emir Dirik, Doç. Dr. Murtaza Cicioğlu ve Öğr. Gr. Koray Aki, Makine Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Fatih Karpat bulunuyor. Toplam 105 gönüllü üyeden oluşan OTAGG, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) çatısı altında farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ile oluştu. Grupta Mühendislik Fakültesinden; Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik- Elektronik Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği bölümlerinden ve diğer fakültelerden de üyeler bulunuyor. Uzun bir süredir üzerinde çalışılan araç için, uzman danışmanlar ve BUÜ başta olmak üzere farklı üniversitelerden mühendislik, fen ve sosyal bölümlerden önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve mezun üyeler katkı sağladı. Aracın şasi ve kabuk üretimi grup üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Bu sene yapılacak olan TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisi için geliştirilen OTAGG-01 özgün otonom aracı finale kalmayı başardı. 
İNSANA İHTİYAÇ OLMADAN HAREKET EDEBİLECEK
Proje hakkında bilgi veren BUÜ Ar-Ge Koordinatör Yardımcısı ve OTAGG Genel Müdürü Öğr. Gör. Koray Aki; “Aracımız 2.5 metre uzunluğunda, otonom 4 seviyesinde bir araç. Bu aracımızı sensörler yardımıyla otonom hareket ettirebiliyoruz. Bundan sonraki seviye otonom 5 seviyesi oluyor. Bu seviyede direksiyon, fren ya da gaz pedalı bulunmuyor. Şuanda yaptığımız araç otonom-4 seviyesinde. Bunun arkasında büyük bir ekip var. Ekibimizde Bursa Uludağ Üniversitesi çatısı altında kurulmuş ve farklı mühendislik dallarından danışman hocalarımız bulunuyor. Sadece kendi üniversitemizden değil, Türkiye’nin diğer üniversitelerinden de üyelerimiz var. Farklı firmalarda çalışan üyelere de sahibiz. Hem Bursa’da hem de Türkiye’nin birçok yerinden üyelerimiz bulunuyor. Kuruluş aşamasında yönetimde olan ve şimdi de İsveç’te bulunan üyemiz Korhan Mutludoğan da bize uzaktan destek sağlıyor. Ekibimiz yaklaşık 105 kişiden oluşuyor. Otonom– 4 seviyesinde olan aracımızı otonom-5 seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu seviyede her hangi bir insana ihtiyaç duymadan aracımız hareket edebilecek” dedi. 
REKTÖR YILMAZ’DAN ÖZEL TEŞEKKÜR
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ise üniversitedeki öğrenci toplulukları ve grupların son derece kıymetli projelere imza atmaya devam ettiklerinin altını çizdi. OTAGG’ın da uzun süredir özel bir çalışma yürüttüğü bilgisini paylaşan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Bu araç uzun süre çalışmalar sonucu geliştirildi. TEKNOFEST’te zaten finaldeyiz, derece elde etmek istiyoruz. Bu aracı geliştiren özel bir grup var. Gönüllülük esasıyla çalışıyorlar. Geliştirilen araç kısa vadede TEKNOFEST gibi kıymetli yarışmalarda derece almayı başardı. Asıl hedefimiz ise çok daha büyük. Türkiye’nin en geniş kampüslerinden birine sahibiz. Bu geniş alanda öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve personelimizin bir yerden bir yere giderken otonom araçlarla ulaşım sağlamasını hedefliyoruz. İşte bu aracımız için uzun vadeli hedefimiz de budur. Çalışmalar tamamlandığında tamamen insansız, biraz daha büyük ve geniş bir otonom araca kavuşmuş olacağız. Projeye emek veren ve katkıda bulunan herkese gönülden teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Aracın yapımında destek sağlayan sponsorlara da teşekkür plaketi takdim edildiği program, öğrencilerin OTAGG-01 aracıyla yaptıkları kısa gösterinin ardından sona erdi.
Araç için düzenlenen lansmana Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cafer Çiftçi ve Prof. Dr. Zekeriyya Arı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Akpınar, Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Esra Karaca, OTAGG Mentörü Bayram Ali Özdemir, OTAGG üyeleri, akademisyenler, sponsor firmalardan AİT Dijital Baskı Sistemleri Kurucusu Hakan Özgür, Tekayadınlar Minibus Design Yöneticisi Ebru Taşocak, Seger A.Ş. Teknik Genel Müdürü Tolga Kumral, Yeşilova Hoşding Ar-Ge Müdürü Fatih Şekerci, Ne-Ka Elektronik Kurucusu Necip Mutludoğan ve öğrenciler de katıldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Ağu-2024]

Haber Görüntüleme : 1.797 - 49