.

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile Nilüfer Belediyesi arasında hayata geçirilecek proje ile Nilüfer ilçesinde bulunan tarım alanları, ekilen ürünler ve tarım işiyle uğraşanlar tespit edilecek. Türkiye’deki başka bir örneği bulunmayan çalışmanın sonuçları bilgisayar ortamına aktarılarak yer yıl düzenli olarak kontrolü sağlanacak.

Yaklaşık 1 yıl içinde tamamlanması hedeflenen proje için hazırlanan işbirliği protokolüne BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem imza attı.

RKETÖR YILMAZ: NİTELİKLİ VERİ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Üniversite-Toplum işbirliğinde amaçlanan ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi ve proje üretim hedeflerinin yakalanması adına gelinen noktadan büyük bir memnuniyet duyduklarını vurguladı. Araştırma üniversitesi vizyonunda en kıymet verilen konunun Ar-Ge ve proje niteliği olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Çalışmalarımızda hassasiyetle yaklaştığımız noktalardan birisi de veri üretimidir. Nitelikli verinin üretilmesi, bu verilerin değere dönüştürülmesi anlamında Üniversite-Sanayi ve Üniversite-Toplum işbirliğine özel bir önem veriyoruz. Nilüfer Belediyemiz ile Ziraat Fakültemiz özelinde yürütülecek proje, tam olarak ulaşmayı hedeflediğimiz nitelikli bilgi için bizlere yol açacak. Türkiye genelinde daha önce uygulanmayan böylesine değerli bir projenin içerisinde yer alacak olmak bizleri gururlandırıyoruz. Buradan elde edilecek bulguların akademik bir yayına dönüşmesi de en az proje kadar değerli olacaktır. Üniversite olarak kendi verilerimizi üretmek hepimizi son derece mutlu ediyor. Projede yer alan Nilüfer Belediyemize ve akademisyenlerimize gönülden teşekkür ediyoruz. Hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

TOPRAĞIN ÖNEMİ PANDEMİDE DAHA İYİ ANLAŞILDI

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise Bursa Uludağ Üniversitesi ile farklı alanlarda işbirliği yapmanın kendileri için memnuniyet verici olduğunu söyledi. Son derece özel bir çalışmaya imza atacaklarının altını çizen Başkan Turgay Erdem; “İlçemizde hangi alanda nelerin ekildiğini, nelerin ekilebileceğini verisel anlamda tespit edebileceğiz. Envanterimize işleyeceğiz ve takibini yapacağız. Bu çalışmanın tüm Bursa’ya yayılması gerektiğini düşünüyorum. Eldeki veriler doğrultusunda şehir genelinde çok daha kapsamlı ve aydınlatıcı bilgilere ulaşabiliriz. Göreve ilk başladığımız yıldan itibaren sağlıklı gıda, tarım ve gıda yılları konusunda projeler ürettik. Pandemi sürecinde toprağın önemini bir kez daha anladık. Bu projenin bir an önce başlatılması ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması için elimizden gelen desteği vereceğiz. Şehrimizin tarım ve sanayi alanlarını iyi belirlemek ve toprağımıza sahip çıkmak zorundayız. Üniversitelerimizin bizlere göstereceği yol bu anlamda son derece büyük bir önem taşıyor. Bilimsel veriler çerçevesinde yapılacak değerlendirmeler ve raporlar topluma da fayda getirecektir. Örnek olacak bir çalışma yürüteceğiz. Hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

TÜRKİYE’DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Turhan da proje kapsamında Nilüfer ilçesinde tarımsal üretim yapan çiftçilerin envanterini çıkaracaklarını vurguladı. Tarım Bakanlığı tarafından çıkarılan planlı döneme geçiş yasasında 1 yıllık bir mühlet bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Şule Turhan; “Dolayısıyla Türkiye’nin her bölgesinde tarımsal üretimle ilgili tüm verilerin çok dikkatli bir şekilde ortaya çıkarılması gerekiyor. Ülkemiz genelinde yüzde 60’a yakın kayıtlı olmayan üretici bulunduğu biliniyor. Bu projedeki amacımız Nilüfer bölgesinde yer alan tarımsal üretimle ilgilenen tüm üreticilerin sayısını, hayvan varlığını, arazi miktarını ve bitkisel üretimiyle ilgili tüm verilerini ortaya çıkarabilmektir. Prof. Dr. İbrahim Ak, Doç. Dr. Oya Kaçar, Gıda Mühendisliği Bölümümüz ve Teknoloji Transfer Ofisimizden bu projede destek alıyoruz. Aynı zamanda 15 doktora ve yüksek lisans öğrencimiz var. Bir bilgisayar programı aracılığıyla projeden elde ettiğimiz verileri bilgisayar ortamına aktaracağız ve yıl bazında bu verileri değerlendirmeye devam edeceğiz. Çalışmamız, Türkiye genelinde ilk olacak. İnşallah diğer bölgelere de yayılmasına vesile olacağız” açıklamasında bulundu.

Törende Ziraat Fakültesi akademisyenleri ile belediye yetkilileri de hazır bulundu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-Oca-2024]

Haber Görüntüleme : 1.465 - 4