Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğu (UMAKİT), hidrojenle çalışan “HİDROMAKİT” adlı araçla, “TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle 2016” yarışlarında, “Yerli Ürün Teşvik” dalında ikinci oldu.
Geçtiğimiz yıllarda iki kez en iyi tasarım ödülü alan UMAKİT, bu yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında Kocaeli’nde düzenlenen yarışmada, "Yerli Ürün Teşvik" ödülünde ikinciliğe layık görüldü. Toplam 20 kişiden oluşan ekip, hidrojenle çalışan aracın tasarım ve üretimini 6 ayda gerçekleştirdi.
Aracın motor, motor sürücü, batarya yönetim sistemi ve kablosuz veri takibi modülünü (telemetri) kendileri tasarlayan ekip aynı zamanda aracın şasi ve kompozit kabuk üretimini de Uludağ Üniversitesi Görükle kampüsündeki atölyede gerçekleştirdi.
Batarya ve hidrojen enerjisini bir arada bulunduran, saatte 60 km. hıza ulaşabilen araç 4 tekerlekli 2 kişilik olarak üretildi ve 250 km. menzile sahip.
Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve UMAKİT Danışmanı Doç. Dr. Fatih Karpat, öğrencilerin bütün parçalarını kendi tasarlayıp üretme vizyonuyla araç üretmeye başladıklarını ve kısa sürede yüzde 85 yerlilik oranına ulaştıklarını söyledi. Karpat, “Gelecek yıl Uludağ Üniversitesinin Mühendislik Fakültesi laboratuvarlarında daha fazla yerli tasarımlar ve yerli ürünler ortaya çıkararak ülkemizi ve Üniversitemizi ulusal ve uluslararası yarışmalarda en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız” dedi.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv