Uludağ Üniversitesi’nden “yeni nesil” dondurma: ÜNİDO

 

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı öğretim görevlisi ve öğrencileri, obezite sorununu göz önüne alarak probiyotik ve prebiyotik içerikli "yeni nesil" dondurma üretti.

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Engin Yılmaz, Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında başlattıkları “Probiyotik ve prebiyotik (simbiyotik) kullanılarak yeni nesil dondurma üretimi” projesini tamamladı.

ÜNİDO DONDURMA

Türkiye’de henüz ticari olarak üretilmeyen yeni nesil dondurmayla bağışıklık sistemini güçlendirmeyi, hastalık riskini azaltmayı ve aynı zamanda damak tadını da korumayı hedeflediklerini belirten Dr. Engin Yılmaz, bundan sonraki aşamada Uludağ Üniversitesi adına patent alıp, dondurmayı “Ünido” adıyla ticarileştirmeyi planladıklarını söyledi.

Dondurmanın, her mevsimde ve her yaştan kişi tarafından sıklıkla tüketilen bir gıda olması dolayısıyla çalışmalarında bu ürünü tercih ettiklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yaz aylarında en çok tükettiğimiz ürünlerden biri dondurmadır ve 6-7 ay kadar uzun bir süre tüketilen bu ürünün insanlara hem keyif hem de sağlık kazandırması düşüncemizin çıkış noktası oldu. Projemizde dondurmamızın probiyotik bir ürün olmasını istedik. Probiyotik, insan vücudunda bağırsaklarda bulunan faydalı mikroorganizmalardır. Bu faydalı mikroorganizmalar bağırsak florasında bulunur ve floranın çoğunluğunu oluştururlarsa patojen bakterilerin o bölgede tutunmalarını da engellerler. Sindirim sistemine alınan probiyotik mikroorganizmaların bağırsaklarda kalabilmesi için onlara bir besin lazım o nedenle probiyotiklerin besin kaynağı olan prebiyotik lifleri de dondurmamıza ekledik. Ürünümüzü probiyotik ve prebiyotiklerin kullanıldığı bir ürün olması itibariyle 'simbiyotik' olarak da nitelendirebiliriz."

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR İÇİN ÖNEMLİ

Probiyotik mikroorganizmaların, ürettikleri kimyasallarla bağışıklık sistemi hücrelerini uyardığını ve sayıca artışlarını sağlayarak hastalıklara karşı vücut direncini artırdığını dile getiren Yılmaz, bu açıdan bakıldığında dondurmanın, çocuklar, yaşlılar ve özellikle alerji problemi olan bireyler için önem taşıdığını anlattı. Yılmaz, bu mikroorganizmaların en önemli faydalarının, kabızlık nedeniyle bağırsaklarda oluşan yaralanmaların önlenmesi ve bu yaraların kronik sonuçları olan kolon kanseri riskini ortadan kaldırması olduğunu vurguladı.

MARKA VE TANITIM GRAFİKÇİLERDEN

Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında dondurmayı Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı üretirken,  marka ve tanıtım çalışmalarını da Grafik Tasarım Programı öğrencileri yaptı. Öğrenciler, ürettikleri dondurmayı okulun bahçesinde açtıkları stantta tanıtarak, konuklara ikram etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-Haz-2016]

Haber Görüntüleme : 3.254 - 0