Uludağ Üniversitesi İş Sağlığı Komisyonu tarafından organize edilen “İş Sağlığı Güvenliği Eğitim Programı” kapsamında Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde kalp-damar hastalıklarının yüksek düzeyde görüldüğünü söyledi.
Uludağ Üniversitesi Rektörlük Binası A salonunda başlayan ve iki gün süren eğitimlere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, akademik ve idari personel katıldı. Eğitimlerde katılımcılar iş güvenliği konusunda bilgilendirildi.
Program kapsamında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, meslek hastalıkları ve iş hijyeninin temel ilkeleri hakkında sunum yaptı.
Prof. Dr. Pala, meslek hastalığını sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri olarak tanımladı.
Beş tip meslek hastalığı olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Uzmanı Pala, bunların kimyasal maddeler nedeniyle meydana gelen meslek hastalıkları, mesleki deri hastalıkları, pnömokonyozlar ve diğer mesleki solunum sistemi hastalıkları, mesleki bulaşıcı hastalıklar, fiziki etkenlerle olan meslek hastalıkları olduğunu vurguladı.
Dünyada her yıl 2 milyon kişinin işle ilgili kaza ve hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Prof. Dr. Pala “Mesleki etkenler nedeniyle her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin neredeyse yüzde 87'sini işle ilgili hastalıklar oluşturuyor" dedi. Meslek hastalıkları ülkemizde kişinin hasta olmasının ardından tazminat, sakatlık, hastalanma erken emeklilik gibi süreçlerle değerlendirildiği için sıkıntılı bir kavram” dedi.
“SOSYO-EKONOMİK SINIF, KALBİ YORUYOR”
Sosyal sınıflar kalp damar hastalıkları arasında bir ilişki olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Pala “Sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde kalp damar hastalıkları çalışma ve yaşama koşullarına bağlı olarak daha yüksek düzeyde görülüyor ve daha yüksek düzeyde ölüme yol açıyor” dedi.
İş Sağlığı Komisyonu tarafından düzenlenen “İş Sağlığı Güvenliği Eğitim Programı” nda iş sağlığı ve güvenliği konularında ulusal mevzuat ve standartlar, iş hijyeninin temel ilkeleri, meslek hastalıkları, kurulun görev ve yetkileri, sıkça rastlanan iş kazaları ve tehlikeli vakaların nedenleri, iletişim teknikleri, acil durum önlemleri iş yerlerine ait özel riskler, risk değerlendirmesi konularında eğitim verildi.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv