Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü'nün başlattığı, 18 ilde faaliyetine devam eden öğrencilere yönelik okuma gruplarında bu yıl, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un eserleri ve hakkında yazılan kitaplar okunuyor.
Uludağ Üniversitesi’nin de dahil olduğu Okuma Projesinin toplantısı Rektörlük B salonunda yapıldı. Toplantıda okuma projesi ile ilgili konuşma yapan Prof. Dr. Sami Güçlü’ye Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru ve Genel sekreter Prof. Dr. İsmail Sağlam eşlik etti.
Toplantıya başlarken kısa bir konuşma yapan Rektör Ulcay, kitap okumanın önemini hatırlattı ve özellikle Uludağ Üniversitesi’nde “Okuma Grubu” kurulmasının çok yerinde olduğunu vurguladı. Öğrencilerden oluşan grubu desteklediklerini belirten Ulcay, Mehmet Akif Ersoy okumalarıyla ilgili, Akif’e vefa gösteren öğrencilere de okuma çalışmalarında başarılar diledi.
Projenin 18 ile yayıldığını aktaran Güçlü, bu gruplara üniversite öğrencilerinden oluşan 15-20 kişinin katıldığını, her yıl bir yazarın kendisi ve eserleri hakkında kitapların okunduğunu bildirdi.
Bu güne kadar diğer vilayetlerdeki okuma gruplarında Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Necip Fazıl, Nurettin Topçu ve Sezai Karakoç’un okunduğunu anlatan Güçlü, “Bir yazarın külliyatıyla, onunla ilgili yazılarla okunmasının ne kadar bereketli bir okuma olduğunu,ben kendi öğretmenlik hayatımdan biliyorum. Yazardan yazara çok hızlı yapılan okuma yerine, bir yazarı mümkünse bütün eserlerini, ayrıca onun hakkında yazılmış olanları da içine katarak bir bütünlük içerisinde okuduğunuz zaman gerçekten parçalı okumalarda elde edemeyeceğimiz verimlere ulaşıyoruz. Bu bakımdan bu yöntemi geliştiren öğrencilerimize, çok teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini sürdürdü.
Güçlü; gruplarda 10 yazarın hayatı ve fikirlerinin anlatıldığı eserlerin okunmasını hedeflediklerini ifade ederek, "Dördüncü yılı geride bıraktık ve bugüne kadar 7 yazarı okuduk. Temel amacımız, büyük yazarı okumak ve onun gözüyle dünyayı, Türkiye'yi ve insanları tanımaktır. Olaylara nasıl baktığını görerek vizyonumuzu genişletmek" diye konuştu.
Akif'ten etkilenmeyen öğrenci yok
Güçlü, her yıl bir büyük düşünürü tanımaya çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"İstiklal Marşı'nın kabulünün 95'inci yılında Mehmet Akif Ersoy'u okuyoruz. Akif'in 3 eseri ve hakkında yazılmış 30 kitabı okuyoruz. Okumanın çok fazla ilgi görmediği bu yılda Akif'i bu gençler okuduğunda neler olur, bunları merak ettik. Şu ana kadar çok iyi sonuçlarla karşılaşıyoruz. Okumalarımız devam ediyor ve bu yılın sonuna kadar sürecek. Bu okuma gruplarına katılıp da Akif'ten etkilenmeyen hiçbir öğrenci görmedim. Ayrıca bu öğrencilerin Akif hakkındaki bilgileri okul müfredatı ile sınırlıydı. Öğrencilerimiz İstiklal Şairimizin dava ve düşünce adamı olduğunu biliyordu ama karakteri, şahsiyeti ve mücadelesi hakkında fikirleri yoktu. Akif'in dini inancı güçlü, güzel ahlaka sahip, inandığı değerleri için mücadeleci bir kimliği olduğunu öğreniyor, 4 yabancı dil bildiğini, milletini çok seven bir vatansever olduğunu, çok nüktedan ve arkadaşlarına vefakar olduğunu okuyorlar. Akif'in en önemli özelliği ise karakter abidesi olmasıdır. Öğrencilerimiz Mehmet Akif'in bu yönlerini öğrendiklerinde hayretler içerisinde kalıyor."
Kültürel yönden kendini geliştirmenin onlarca, yüzlerce yöntemi olduğunu, bunun da en iyi yolunun okumak olduğuna değinen Güçlü, "Önemli olan okuyacağımız kitabı seçmek değil, yazarı seçmektir. Bana göre yazar seçmenin doğru dokuları vardır. Çok sade de bir yöntemi var. Oysa kitap seçmede yanlış kitap seçme ihtimali kaçınılmazdır" dedi ve öğrencilere okuma çalışmaları için başarılar diledi.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv