"Analiz bizim işimiz"

 

 

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Türkel, GDO’lu gıdalar ve olumsuz çevre koşulları nedeniyle moleküler biyoloji ve genetik alanında bazı testlere daha büyük ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu açığı kapatmak amacıyla kontenjanların yüzde 100 artırıldığını ve buna rağmen dolduğunu söyledi.

Bursa’nın önemli bir gıda ve tarımsal üretim merkezi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Türkel, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların mutlaka genetik uzmanlarını istihdam etmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

“Gemlik limanı var. İthalat-ihracat yapılıyor ama limanlarda genetik uzmanı yok” diyen Prof. Dr. Sezai Türkel, “Oysa pirinç ithal etseniz, bunun analiz edilmesi gerekiyor. Yurt dışından fasulye satın alındı diyelim, bunun GDO’lu olup olmadığının analizinin yapılması şarttır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Türkel, Uludağ Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü olarak bu analizlerin yapılması noktasında en yetkin kurumların başında geldiklerini vurgulayarak, “Ne yazık ki Bursalı kurumlarımız ellerinin altındaki Uludağ Üniversitesi yerine başka şehirlere giderek analiz yaptırıyorlar. Bursa’daki kurumlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

ÖĞRENCİLERİMİZİN “İSTİHDAM” ALANLARI ÇOK GENİŞ

Prof. Dr. Sezai Türkel, pek çok üniversite mezununun iş bulma konusunda problem yaşadığını ancak bu bölümden mezun olan öğrencilerin iş bulma noktasında çok avantajlı olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bölüm mezunlarına ‘Sağlık Alan Öğretmeni’ olma hakkı tanıdığını da söyleyen Türkel, ülkemizde sağlık alanında pedagojik formasyon eğitimi veren üniversitelerden birinin de Uludağ Üniversitesi olduğunu belirtti. Prof. Türkel, alınacak pedagojik formasyon ile bölüm mezunları için sağlık meslek liselerinde görev yapmanın mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

Bölüm Başkanı Türkel, mezun olan öğrencilerin Gıda Tarım Bakanlığından izin alınarak kurulan ağırlıklı olarak GDO’lu yiyecek analizlerinin yapıldığı özel gıda analiz laboratuvarlarında çalışma hakları olduğunu, diğer yandan Adli Tıp alanında da istihdam edildiklerinin altını çizdi.

HEDEF ÇITAMIZI EN YÜKSEKTE TUTUYORUZ

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü kurarken ABD’deki Princeton Üniversitesi’ni baz aldıklarını belirten Prof. Dr. Türkel, “Derslerimizin bir kısmı tıp fakültesinde yürütülüyor. Bitki alanındaki çalışmaları ise ziraat fakültesinde gerçekleştiriyoruz. Bölüme ilgi oldukça yoğun, tüm kontenjanlarımız doldu” dedi.

Prof. Dr. Türkel ayrıca 2011 yılında kurulan bölüme 2013’te yüksek lisans öğrencisi aldıklarını belirterek Boğaziçi, İTÜ gibi Türkiye’nin ilk 5 üniversitesinden yüksek lisans öğrencisi aldıklarının altını çizdi. Türkel, bölümde 3 öğretim görevlisi olduğunu ve 3 ilave öğretim görevlisi kadrosuyla doktora programı çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Bir diğer önemli hedefin ise öğrencilere çift diploma programı çalışmaları olduğunu belirten Türkel, 2+2 programı ile iki yıl Türkiye’de, iki yıl da Avrupa’da bir üniversite okuyarak öğrencilerin çift diploma alabilmesi için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü kaydetti.

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-Eyl-2015]

Haber Görüntüleme : 4.787 - 0