“BİTUAM, Biyoaktif Bileşenlerce Zengin Meyvelerde Muhafaza Tekniklerini Geliştiren ve Sürdürülebilir Tarımı Destekleyen Projeler Geliştiriyor”

Doç. Dr. Senem SUNA yürütücülüğünde, Bursa Uludağ Üniversitesi BAP birimi tarafından desteklenen “Ultrason ön işleminin kara mürver meyvesinin kurutulması ve biyoaktif bileşenleri üzerine etkisinin araştırılması” projesi gerçekleştirilmektedir.

Bu projede, biyoaktif bileşenlerce zengin kara mürver (Sambucus nigra L.),  meyvesinin kurutma işlemine olan yatkınlığının sıcak hava ve vakum kurutma yöntemleri ile ultrason ön işlemi eşliğinde ortaya konulması ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda elde edilecek kuru meyvelerin toplam fenolik madde, toplam antioksidan kapasite ve toplam monomerik antosiyanin içeriğinin belirlenmesi ve bireysel fenolik bileşenlerinin karakterize edilmesi hedeflenmektedir.

Projects entitled as " Investigation of the Effect of Ultrasound Pre-treatment on Drying and Bioactive Components of Black Elderberry Fruit” is carried out by Assoc. Prof. Dr. Senem SUNA at Bursa Uludag University Science and Technology Application and Research Center (BITUAM).

Within the scope of this project,, it was aimed to reveal the susceptibility of the black elderberry (Sambucus nigra L.) fruit, which is rich in bioactive components, to the drying process by applying hot air and vacuum drying methods and ultrasonic pre-treatment, and to determine its physico-chemical properties.  In this context, it is aimed to determine the total phenolic content, total antioxidant capacity and total monomeric anthocyanin content of the dried fruits to be obtained and to characterize the individual phenolic components.

Doç. Dr. Senem SUNA

Doç. Dr. Gülşah ÖZCAN SİNİR